Wang-perioden definitivt slutt i CA

Gründer og mangeårig sjef Charles Wang i CA har trukket seg fra sitt siste verv. Selskapet etterforskes for mistanke om økonomiske misligheter.

Gründer og mangeårig sjef Charles Wang i CA har trukket seg fra sitt siste verv. Selskapet etterforskes for mistanke om økonomiske misligheter.

En epoke er slutt i Computer Associates International, et av verdens største programvarehus, med en årsomsetning i overkant av tre milliarder dollar og 16.000 ansatte. Charles B. Wang ble født i Shanghai i 1944, og har vært bosatt i USA siden 1952. Han og tre kompanjonger grunnla Computer Associates i 1976. Wang er fortsatt kinesisk statsborger.

Les også:

Wang gjorde seg bemerket, ikke bare med den voldsomme veksten i CA, men også som forfatter av to bøker om IT, ledelse og samfunn, og for sitt engasjement for veldedighet og barn. Han fungerte som president, CEO og styreformann i CA fram til august 2000, da han overlot de to første vervene til Sanjay Kumar.


Nå har Wang overlatt også styreformannsstillingen til Kumar. Hans eneste gjenværende verv er en ærestittel uten formell innflytelse: "Chairman Emeritus". Men han beholder 4,8 prosent av aksjene.

De siste årene har CA vært preget av krangel og skandale. I 1998 fikk tre medlemmer av toppledelsen - Wang, Kumar og medgründer Russell Artzt - en aksjepakke verdt 1,1 milliarder dollar. Indignerte aksjonærer gikk til sak. Topptrioen tapte, og måtte betale tilbake en del av pakken.

I 2000 innførte CA en ny regnskapsordning, der lisensinntekter ble utliknet over tid i stedet for å føres opp straks pengene ble mottatt. Investorene klaget over at det dermed ble umulig å vurdere hvordan det gikk med den faktisk løpende omsetningen.

I 2001 og 2002 prøvde Texas-investoren Sam Wyly å overta kontrollen over CA. Det siste forsøket ble løst gjennom et forlik, der Kumar fikk Wyly til å ta i mot 10 millioner dollar mot at han ikke gjorde noen nye framstøt før tidligst i juli 2007.

Les også

I februar i år ble det kjent at USAs justisdepartement og konkurransemyndigheter (Securities and Exchange Commission) hadde innledet en etterforskning av selskapets regnskaper, på mistanke om økonomiske misligheter. Etterforskningen pågår, i samarbeid med CA, sier talerør for selskapet.

Wang begrunner tidspunktet for sin pensjonering med at Wyly nå er ute av bildet og CAs omsetning øker igjen. En ikke navngitt kilde i CA peker på press fra investorer som mente at Wangs vedvarende stilling som styreformann bidro til å trekke aksjekursen ned.

Til toppen