PERSONLIGTEKNOLOGI

- Wave er Google Docs «på steroider»

Ligner ikke noe annet, sier bølgebruker Martin Bekkelund i Friprogsenteret.

Google Wave tar som webapplikasjon i bruk mye HTML 5-funksjonalitet, som er i ferd med å støttes av de fleste nettlesere. Grensesnittet ligner en innboks, men med utstrakt bruk av interaktivitet.
Google Wave tar som webapplikasjon i bruk mye HTML 5-funksjonalitet, som er i ferd med å støttes av de fleste nettlesere. Grensesnittet ligner en innboks, men med utstrakt bruk av interaktivitet.

Google har denne uken lykkes med å skape enorm oppmerksomhet rundt sin kommende nettjeneste Wave. 100.000 brukere skal ha fått tilgang til prøveversjonen, et antall som ikke er i nærheten av å dekke interessen.

Wave er både et nytt fri programvare-prosjekt, en åpen protokoll og et sanntidsverktøy for samarbeid. Og mye mer.

De første reaksjonene fra de som har prøvd ut løsningen spenner fra utbredt skepsis til overbevisning om at dette kan erstatte e-post og andre vesentlige verktøy.

Digi-redaksjonen var tidlig ute med sin søknad (du kan søke selv her), men har ennå fått tilgang.

Vi tok derfor en prat med utviklingsleder Martin Bekkelund i Friprogsenteret, som har prøvd ut løsningen allerede i flere måneder for å dele hans erfaringer.

- Google Wave er en samhandlingsplattform som blir lansert i første versjon senere i høst, der brukerne samarbeider om å utvikle og dele innhold. Dette gjøres på en måte som vi aldri har sett tidligere, eller Google gjør dette i en større skala. At det i tillegg er et fri programvare-prosjekt synes vi naturligvis er ekstra spennende.

- Hva ligner det på?

På sikt kan Google Wave erstatte e-post, mener utviklingsleder næringsliv Martin Bekkelund i Friprogsenteret.
På sikt kan Google Wave erstatte e-post, mener utviklingsleder næringsliv Martin Bekkelund i Friprogsenteret. Bilde: Nancy Bundt

- For min del synes jeg det ikke ligner på noe annet. Det minner litt om Google Docs på steroider, bare med flere muligheter. Vi vil sikkert oppleve at disse to tjenestene blir integrert etter hvert. Søketjenesten ligger også helt sentralt, men dette er jo kjernevirksomheten deres så det er helt naturlig. Wave dekker egentlig over ganske mange av tjenestene som Google allerede har. Det er naturlig å integrere også e-posttjenesten deres, Gmail.

- Hva skal til for at dette blir en suksess?

- Google har satt navnet sitt på det og de har en egen evne til å få det til. Løsningen har akkurat den funksjonaliteten som folk trenger. Det er enkelt og intuitivt. Det tar ti minutter å navigere rundt før man forstår hvordan det fungerer. I tillegg må man naturligvis ha noen andre å samarbeide med, det er jo hele poenget med denne løsningen.

Google har sagt at plattformen vil bli frigitt som åpen kildekode. Dermed vil hvem som helst kunne videreutvikle løsningen, kjøre den på egen infrastruktur og lage utvidelser. Bølgene skal kunne implementeres i nye sammenhenger, for eksempel i blogger eller helt nye brukergrensesnitt.

Dette anser Bekkelund som en stor fordel.

- Google har bygget mye av sin suksess på fri programvare. De ser helt åpenbart gevinstene med å ta det i bruk selv. Google har også innsett viktigheten av å tilby dette til brukerne. Nå bygger de videre på dette som forretningsmodell for egne produkter.

- Har Google Wave noe for seg?

- Det tror jeg absolutt. For mange er det fortsatt ullent, fordi man ikke helt vet hva innholdet egentlig blir. Da tenker jeg på funksjonaliteten, ettersom det ennå ikke er et ferdig produkt.

Det tar ti minutter å navigere rundt før man forstår hvordan det fungerer. Friprogsenteret har stor kontaktflate mot både det offentlige og privat næringsliv. Google har sagt at over 27.000 utviklere så langt har fått leke seg med Wave. Er noen av dem norske?

- Vi kjenner ikke til norske utviklere som har engasjert seg i plattformen ennå, men det vil komme. Det er jeg helt overbevist om, sier Bekkelund.

Friprogsenteret fikk selv tilgang til Google Wave allerede tidlig i sommer. Ifølge Bekkelund søkte de på vanlig måte.

- Vi er flere i friprogsenteret som har tilgang og har prøvd ut løsningen. Ettersom vi bare er fire ansatte blir det ikke den helt store samhandlingen, men vi ser jo hvordan funksjonaliteten er. Det er ganske spennende.

- Vil Google Wave kunne erstatte noen av verktøyene dere bruker i dag?

- Ikke foreløpig, vi vil gjerne vente å se til den endelige versjonen er klar. Men jeg har absolutt tro på at Google Wave kan erstatte noen verktøy senere. Jeg kan innbille meg at webbasert e-post og dokumenthåndtering kan inngå i en slik pakke.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.