Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Waze-oppkjøpet skal granskes

Går handelen i vasken?

Waze gir brukerne blant annet mulighet til å varsle andre brukere om ulike hindringer i veien.
Waze gir brukerne blant annet mulighet til å varsle andre brukere om ulike hindringer i veien. Bilde: Harald Brombach

Google har ifølge Wall Street Journal bekreftet at selskapet har blitt kontaktet av FTC, den føderale handelskommisjonen i USA, angående oppkjøpet av israelske Waze i midten av juni. Handelen skal ha en verdi på 1,1 milliarder dollar.

FTC skal ifølge Wall Street Journal forsøke å avgjøre om Waze ville ha blitt en direkte konkurrent til Google Maps, men skal også se om det finnes bevis for at Google ønsket å kjøpe Waze kun for å hindre konkurrenter i å gjøre det samme.

Apple og Facebook er blant selskapene som skal ha vært i oppkjøpsforhandlinger med Waze.

Google har kunngjort at Waze skal opprettholdes som en separat enhet som fortsatt skal tilby dagens navigasjonapplikasjon. Men en del av Waze-dataene ventes å bli integrert inn i Google Maps.

Amerikanske Consumer Watchdog har protestert mot oppkjøpet og mener at det vil gjøre Google for dominerende innen markedet for digitale kartløsninger. Organisasjonen har på sin side blitt kritisert for dette synet av Richard Holway, formann i analyseselskapet TechMarketView, som uttrykker forundring over at noen kan tro at oppkjøpet av «vesle» Waze kan skape et monopol. Det er omtrent 50 millioner brukere av Waze-applikasjonen. Det antas at Google Maps brukes av 20 ganger så mange.

Consumer Watchdog er kjent for å være spesielt på hugget mot Google.

Flere ekspertkilder Wall Street Journal har vært i kontakt med, har liten tro på at FTC vil stoppe oppkjøpet. I så fall må de finne bevis på at oppkjøpet kraftig vil redusere konkurransen i kartmarkedet.

    Les også:

Les mer om: