Web-basert stemmebytte mellom Nader og Gore forbudt

Flere tjenester lar Nader-velgere i delstater som Gore risikerer å tape, bytte sin stemme med Gore-velgere i delstater som Gore er sikker på å vinne. De er nå kjent ulovlige.

Flere tjenester lar Nader-velgere i delstater som Gore risikerer å tape, bytte sin stemme med Gore-velgere i delstater som Gore er sikker på å vinne. De er nå kjent ulovlige.

Det har de siste par ukene dukket opp flere tjenester som skulle bidra til å skåne demokratenes presidentkandidat Al Gore fra en antatt uønsket virkning av den økende oppslutningen om den grønne kandidaten, den kjente forbrukeradvokaten Ralph Nader.

Meningsmålinger viser at i flere delstater kan Nader-velgere bidra til at Al Gore får færre stemmer enn republikanernes kandidat George W. Bush. I så fall tilfaller alle delstatens valgmannsstemmer Bush i stedet for Gore. Fra offisielt Nader-hold fnyser man av dette. Uoffisielt er det klart at ganske mange Nader-tilhengere føler seg ille berørt over muligheten for at de indirekte kan bidra til at Bush blir USAs neste president.

Derfor har flere nettsteder opprettet tjenester der Nader-velgere i delstater som Gore risikerer å tape hvis for mange stemmer på Nader, kan bytte sin stemme med Gore-velgere i delstater som Gore er sikker på å vinne.

Ideen er at en Nader-velger i California kan stemme Gore med god samvittighet, forutsatt at hun finner en Gore-velger i New York som er villig til å være med på et gjensidig stemmebytte, og ta over Nader-stemmen som ellers ville gått tapt. Fordelen for Nader-leiren er at ordningen gir en mulighet til å komme over terskelen på fem prosent av stemmene, som sikrer statsstøtte til presidentvalgkampen i 2004.

Et slikt nettsted, Voteswap 2000 (www.voteswap2000.com) ble i går pålagt av myndighetene i California å stenge tjenesten.

Lover i California forbyr enhver form for formidling av avtaler om hvordan folk skal stemme i valg. Myndighetene truet med rettslige skritt dersom nettstedet ikke etterfulgte pålegget.

Voteswap 2000 trakk tjenesten umiddelbart. De forklarer at de handlet i god tro, og at de har sendt e-post til alle som har registrert seg hos dem for å bytte sin stemme. Samtidig har de lagt ut en liste over nettsteder som tilbyr samme type tjeneste, men som ikke opereres fysisk i California.

Til toppen