Web-designere protesterer mot manglende standarder

Web Standards Project skal prøve å presse Netscape og Microsoft til å holde seg til standarder definert av World Wide Web Consortium (W3C).

Web Standards Project skal prøve å presse Netscape og Microsoft til å holde seg til standarder definert av World Wide Web Consortium (W3C).

I en pressemelding datert 10. august (!) skriver det nydannede internasjonale Web Standards Project (WSP) at inkompatibiliteter nettleserne i mellom gjør det 25 prosent dyrere enn nødvendig å utvikle nettsteder. WSP ber alle nettleserleverandører holde seg til standardene slik disse er og blir definert av W3C - og slik både Netscape og Microsoft lovet høytidelig i juli i fjor.

På sitt nyåpnede nettsted (se henvisning øverst til høyre) har WSP offentliggjort medlemmene av sin styringskomité og navnene på sine initiativtakere. I styringskomitéen sitter blant andre den tyske frilanseren Tomas Caspers, Glenn Davis fra Project Cool i California, Martin Diekhoff fra Getty Information Institute i Los Angeles og Ann Navarro (kjent fra webgrrls) fra California. Blant grunnleggerne er sjefen for Squishy Designs, John Shiple, kjent for sin fullstendige omkalfatring av GeoCities i fjor høst.

Det som særlig bekymrer WSP er at betaversjonene av de to ledende nettleserne får mer og mer proprietær teknologi, og undergraver følgelig standardiseringsløftene fra i fjor.

Særlig alvorlig er den sprikende støtten for XML, dokumentobjekter, Cascading Style Sheets og ECMAScript (det nyeste navnet på Javascript).

Manglende standardisering vil føre til at teknologiske framskritt ikke blir utnyttet, fordi kundene i så fall må betale ekstra utviklingskostnader dersom nettstedet skal være tilgjengelig for alle. Konsekvensen av å benytte proprietære nyvinninger knyttet til bare en av nettleserne, vil være å dele opp det som skulle være en universell ressurs i gjensidig utilgjengelige fragmenter.

WSP peker på at det haster å bøte på denne situasjonen før større bruk av tv- eller lommemaskinbaserte nettlesere gjør den ytterligere komplisert.

Til toppen