TELEKOM

Web-ens «far» advarer om nettnøytralitet

Får operatørene det som de vil, kveles web-en vi alle trenger, frykter Tim Berners-Lee.

Tim Berners-Lee frykter at nettets evne til å drive innovasjon svekkes dersom nettnøytraliteten undergraves.
Tim Berners-Lee frykter at nettets evne til å drive innovasjon svekkes dersom nettnøytraliteten undergraves. Bilde: Paul Clarke
16. sep. 2010 - 09:57

Tim Berners-Lee, oppfinneren av HTML og følgelig anerkjent som web-ens «far», gikk til felts mot den pågående tendensen til å undergrave prinsippet om nettnøytralitet i et foredrag på Nokia World-arrangementet i London i går.

Berners-Lee appellerte spesielt til mobiloperatører at de i stedet for å gå inn for ordninger som lar dem strupe tilgang til bestemte tjenester, senker prisene på dataoverføring. Spesielt i utviklingsland er det viktig å trekke stadig flere inn i det globale nettet ved å tilby lavprisabonnementer på data.

Appellen kommer på bakgrunn av et forslag fra Google og Verizon om å kreve unntak fra nettnøytralitet for mobiloperatører, og åpne for at tilbydere av nettaksess generelt skal kunne prioritere visse tjenester fram for andre. Forslaget kritiseres for i praksis å ville innføre bompenger innen mobilt bredbånd og møter bred motstand, samtidig som mektige aktører som IBM, Cisco og Microsoft ser ut til samles mot nettnøytralitet.

Tim Berners-Lee frykter at nettets evne til å drive innovasjon svekkes dersom nettnøytraliteten undergraves. <i>Bilde: Paul Clarke</i>
Tim Berners-Lee frykter at nettets evne til å drive innovasjon svekkes dersom nettnøytraliteten undergraves. Bilde: Paul Clarke

Berners-Lee angrep ingen av disse direkte, men kom med sterkt formulerte advarsler.

– I det øyeblikket man gir slipp på nettnøytralitet, går web-en slik vi kjenner den i dag tapt. Man mister noe vesentlig, det at enhver fornyer kan unnfange en idé, opprette et nettsted hvor det måtte være, og la det spres gjennom jungeltelegrafen.

Han frykter en situasjon der innovatører med nye nettsteder tvinges til å betale den ene operatøren etter den andre for å sikre at tjenestene gjøres tilgjengelig for alle brukere.

– I dag går vi ut fra at vi kan nå enhver side på nettet, fordi det er slik det alltid har vært, og det er derfor Internett har blomstret.

– Vi må aldri hvile i vår kamp for nøytraliteten til det underliggende nettet, understreket han.

Han advarte mot at ikke bare selskaper, men også land, kan ha interesse av å fravike prinsippet om nettnøytralitet for å styre innbyggernes nettbruk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.