web-kamera avslører om kaffen er nytraktet

Nå kan Internett-brukere fritt kikke inn i folks privatliv - og se de mest obskure hendelser

Andy Warhol har en gang uttalt at alle opplever 15 minutter berømthet, men takket være video-kameraene på Internett får noen mennestker mye mer tid i rampelyset. Disse kyber-eksibisjonistene har blitt Internett-stjerner ved hjelp av "Webcams" eller "Netcams" - videokameraer koblet til verdensveven, for å vise hva som skjer i deres private sfære.

Webkameraer fanger vanligvis opp hverdagslige aktiviteter hos mennesker som vil være i rampelyset. Iblant fokuserer de på spesielle hendelser. Men som oftest kjeder de tilskueren med den samme gamle scenen.

Nylig lot en kvinne i Orlando, ved hjelp av et webkamera, Internett-brukere overvære hennes fødsel. I 1996 kunngjorde en advokat at han ville begå selvmord, og de som ville kunne følge hendelsen direkte på Internett. Han gjennomførte ikke handlingen, men det er sannsynligvis bare et spørsmål om tid før noen andre gjør det.

Internett har gjort det private offentlig; mens mennesker tidligere fryktet kameraer i sine hjem, kringaster mange fritt sine mest intime stunder for fremmede tilskuere.

En av de mest populære webcam-sidene, med flere tusen sideoppslag hver dag, er JenniCam (se lenke i margen til høyre). Jennifer Ringley startet nettstedet i 1995 mens hun gikk på Dickinson College i Pennsylvania. Kameraet filmet alt som skjedde på Jennis soverom, med oppdateringer hvert andre minutt. Mesteparten av tiden viste det et tomt rom, men en gang i blant kunne Jenni beskues mens hun spiste, sov, leste lekser, og til og med kledde av seg.

Jenni har nå flyttet til Washington D.C., og krever 15 dollar i året av folk som vil besøke siden hennes.

Webkamera-fenomenet har eksistert i syv år. Det første webkameraet ble brukt i England i 1991, i følge The Charlotte Observer. Det var avgangsstudenter ved Cambridge University sitt Trojan datalaboratorium som monterte et kamera ved siden av laboratoriets kaffetrakter i etasjen under. Hensikten var å la studentene se når en nytraktet kaffekanne var ferdig, slik at de slapp å gå ned trappen for å finne en tom kanne.

En av studentene laget et program som filmet trakteren og la det ut på laboratoriets datanettverk, slik at det kunne sees på alle dataskjermene. Kaffekannen har siden fått en slags kult-status, og mange besøker fremdeles siden som du finner i margen til høyre via lenken Trojan Room Coffee Machine.

Internett har mer enn 266 utendørskameraer, 185 innendørskameraer, 46 kameraer rettet mot dyr, innsekter og kjæledyr, 34 universitets- og collegekameraer og hundrevis av individuelle kameraer som filmer alt fra toaletter til Mars. Og antallet kameraer øker for hver dag.

For en oversikt over verdens webkameraer kan du besøke EarthCam (se lenke i margen til høyre.) Kameraene kringkaster alt fra Wimbledon og Tony Awards, til en mengde bisarre ting som kjøleskap og akvarier.

Webcam Central (se i margen til høyre) har også en liste med over 1000 webkameraer over hele verden. Det er litt av hvert man kan bruke tiden til på en regnværsdag...

Til toppen