FORBRUKERTEKNOLOGI

Web-utvikling skal bli gøy

Microsoft planlegger en ny tjeneste som skal gjøre webutvikling enklere for amatører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mai 2007 - 12:30

Microsoft introduserte fredag et nytt nettsted og en tjeneste med navn Popfly. Navnet forteller egentlig fint lite om hva tjenesten er. Et alternativt forslag skal ha vært Microsoft Visual Mashup Creator Express, men men Popfly er nok et enklere navn å forholde seg til.

Popfly er rettet mot ungdom og voksne med liten eller ingen programmeringserfaring. Den skal gjøre det enkelt for brukerne å sette sammen og dele løsninger som mashups, gadgets, websider med aktivt innhold, samt applikasjoner, ved å benytte webtjenester som komponenter.

Popfly bygger på Microsoft kommende Silverlight-løsning, som kan minne en del om Adobes Flash. I tillegg til Popfly Creator-programvaren som benyttes for å lage eller sette sammen innholdet, skal Microsoft tilby Popfly Space, et nettbasert fellesskap hvor brukerne kan laste opp sine kreasjoner og dele dem med andre. Gjenbruk av byggeblokker laget av andre er sentral i tankegangen.

Ifølge Microsoft er Popfly en ny del i selskapets program for å hjelpe ikke-profesjonelle utviklere med å lage innhold og programmer. Fra før har selskapet utgitt Express-serien av Visual Studio-programmene, XNA Game Studio Express for utvikling av Xbox-spill og Robotics Studio, for programmering av roboter.

Microsoft Popfly er foreløpig bare tilgjengelig i en begrenset alfaversjon. Den støttes kun av Windows og krever at brukeren har Internet Explorer eller Firefox. Det er ventet at støtte for Opera vil bli tilgjengelig på sikt. De som ønsker å delta, kan melde seg på og vente på at neste runde med invitasjoner blir sendt ut.

Det er ikke kjent når Popfly vil bli lansert, men Anders Føyen i Microsoft Norge sier til digi.no at han gjetter på at det vil skje innen nyttår.

Microsoft er ikke alene om å henvende seg til amatørutviklere. Yahoo Pipes lar brukerne sette sammen mashups med innhold fra ulike kilder ved hjelp av dra-og-slipp-løsninger, mens MIT Media Lab i forrige uke lanserte en løsning som kalles Scratch, hvor ferske utviklere kan sette sammen animasjoner og spill i et visuelt miljø ved sette sammen bilder og lyder med enkle moduler for bevegelser, endring av egenskaper og repetisjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.