JUSS OG SAMFUNN

Web-verktøy holder oppdrettsfisk i mæren

Rømming fra oppdrettsanlegg koster titalls millioner kroner årlig. Norsk programvare kan løse problemet.

Oppdrettsfisk på rømmen koster næringen flere titalls millioner kroner hvert år, og påfører miljøet betydelige skader. Myndighetene har pålagt næringen å begrense rømmingen. Det er utarbeidet en egen standard, NS 9415, som oppdretterne skal holde seg til. Brudd på pålegget kan straffes med bøter.

For å hjelpe oppdretterne til å føye seg til pålegget og NS 9415, har det Mo i Rana-selskapet Kreasoft laget dataverktøyet extraWeb Ocean. Verktøyet lar produsenter, brukere og vedlikeholdsleverandører bygge opp en enhetlig informasjonsstruktur. Daglig leder i Kreasoft, Rolf-Ørjan Høgset, har store forventninger til produktet. I likhet med Kreativs øvrige produkter er også dette verktøyet helt ut webbasert.

En tidlig kunde er Mørenot som skal bruke extraWeb Ocean til å dokumentere og systematisere opplysninger om livsløpet til oppdrettsnøter. Hittil har de ni bedriftene i Mørenot gruppen, som er lokalisert langs hele norskekysten, administrert nøtene sine i egne papirsystem. Resultatet er store mengder permer som det er tungvint å hente ut opplysninger fra.

Den nye standarden for krav til teknisk standard for oppdrettsanlegg (NS 9415) ble gjort gjeldende fra 1. april og øker kravene til dokumentasjon. Formålet er i hovedsak å begrense rømming. NS 9415 gjelder ikke bare nøter, også flytekraver, fortøyning og tilleggsutstyr er omfattet.

– I forhold til de nye kravene til dokumentasjon i NS 9415 regner vi totalmarkedet i Norge til å ha en verdi på seks millioner kroner i året, men Norge er bare en liten del av det. Vi har som mål å klare 60 prosent av det norske totalmarkedet, sier Rolf-Ørjan Høgset.

Mørenot på sin side får en felles database for nye nøter for alle i Mørenot gruppen. Brukerne kan dokumentere at nøtene er montert i henhold til NS 9415. Når nøtene kommer tilbake til service, er alle nødvendige data allerede lagret.

Kreasoft videreutvikler produktet med et avviksystem som blant annet vil oppfylle kravene i en ny forskrift (IK-akvakultur), som trer i kraft fra nyttår. extraWeb Ocean er også forberedt for en engelsk versjon som trolig vil komme på plass i løpet av året. I tillegg til nøter og flytekraver vil systemet håndtere annet utstyr som dekkes av standarden i løpet av året.

I tillegg til Mørenot er flere havbruksaktører allerede oppe å kjøre med extraWeb Ocean. Først ut var Seafarm Invest, deler av Marine Harvest og Lerøy Midnor Seafood.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.