BEDRIFTSTEKNOLOGI

Webens viktigste fyller 15 år

Apache holder fortsatt konkurrentene på trygg avstand.

24. feb. 2010 - 14:20

I går, den 23. februar 2010, feiret Apache Software Foundation (ASF) 15-års jubileet for Apache HTTP Server, som i mer enn 14 år har vært verden mest brukte webserver. Allerede seks måneder etter at den første versjonen ble tilgjengelig, passerte Apaches webserver konkurrentene i popularitet.

ASF anser det som en triumf for den frivillige organisasjonen stiftelsen er, at den står bak et produkt som i dag brukes både som nettportal for mange av verden største selskaper, i tillegg noen av verdens mest leste nyhetsnettsteder, finanstjenester, militær etterretning, kommunikasjon innen romfart og inne nettskyløsninger.

Stiftelsen mener webserverprogramvaren, som er basert på åpen kildekode og som kan lastes ned og tas i bruk gratis, nå benyttes av nærmere 112 millioner nettsteder. Dette gir produktet en markedsandel på over 50 prosent, ifølge blant annet Netcrafts målinger. Den nærmeste konkurrenten er Microsofts IIS.

Apache Group ble startet opp som et nettbasert fellesskap for å forbedre NCSA httpd, en webserver laget ved National Center for Supercomputing Applications som ikke hadde blitt videreutviklet siden 1994.

Jubileet som ble feiret i går, er knyttet til datoen da individuelle bidragsytere ble invitert til delta i e-postlisten «new-httpd» for å diskutere forbedringer og framtidige utgivelser av NCSA httpd. Dette var den 23. februar 1995.

Den første utgivelsen, Apache 0.2, kom allerede den 18. mars samme år. I desember var det klart for Apache server v.1.0.

I mars 1999 ble The Apache Software Foundation dannet av medlemmene i Apache Group. Dette ble gjort for å kunne tilby organisatorisk, juridisk og finansiell støtte for Apache Web Server.

Apache HTTP Server 1.x-familien har blitt videreutviklet helt fram i år. Den aller siste versjonen, v.1.3.42, ble gitt ut tidligere denne måneden. Eventuelt senere utgivelser i denne familien vil kun inneholde kritiske sikkerhetsfikser.

Den første utgivelsen i Apache HTTP Server v.2.0-familien var en alfaversjon som kom i mars 2000. Den første produksjonsklare versjonen ble gitt ut to år senere.

Den nyeste, stabile utgaven har versjonsnummeret v.2.2.14. Den ble gitt ut i september i fjor. Samtidig er utviklingen av den kommende 2.4-versjonen i gang, og kan testes gjennom testserien v.2.3.x.

I løpet av årene har ASF etablert en rekke andre utviklingsprosjekter, i tillegg til HTTP Server. For tiden er det snakk om nærmere 140 prosjekter. Noen av de mer kjente er antispamverktøyet SpamAssassin, søkemotoren Lucene, Java-utviklingsverktøyene Ant og Maven, samt servlet-containeren Tomcat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.