BEDRIFTSTEKNOLOGI

Webens viktigste serversystem fyller 20 år

Brukes av halvparten av alle aktive nettsteder.

Apache er i dag langt mer enn webserverprogramvaren, men det var Apache HTTP Server-prosjektet som startet det hele for 20 år siden.
Apache er i dag langt mer enn webserverprogramvaren, men det var Apache HTTP Server-prosjektet som startet det hele for 20 år siden.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 2015 - 12:30

Apache HTTP Server, også kjent som httpd, fyller 20 år i dag. Det vil si, historien til denne mye brukte webserver-programvaren startet egentlig lenge før den 1. desember 1995. Men det var på denne datoen at versjon 1.0 ble utgitt.

Utgangspunktet for Apache HTTP Server var NCSA httpd 1.3, en fritt tilgjengelig webserver som var blitt utviklet av Rob McCool ved National Center for Supercomputing Applications, som er en del av University of Illinois, Urbana-Champaign. Men utviklingen av denne webserveren stoppet i praksis opp da McCool forlot NCSA i midten av 1994.

På dette tidspunktet var NCSA httpd den aller mest brukte webserveren, så mange webansvarlige fortsatte å flikke på kildekoden på egenhånd, i tillegg til å lage egne utvidelser.

Behov for koordinering

Etter hvert ble noen få av disse webmasterne enige om at det var behov for å koordinere denne innsatsen. I alt åtte av bidragsyterne dannet derfor Apache Group i slutten av februar 1995. De samlet sammen alt de kunne finne av feilfikser og brukbare utvidelser og ga ut den aller første utgaven av Apache-serveren, versjon 0.6.2, i april samme år.

I månedene som fulgte ble serveren tatt i bruk av stadig flere. Ny funksjonalitet ble lagt til, samtidig som at gruppen gikk i gang med en større redesign, inkludert en modulbart struktur. Dette ble tatt i bruk i Apache 0.8.8 som kom i august 1995.

Programvaren var blitt betatestet i flere måneder og gjort tilgjengelig for en rekke plattformer da versjon 1.0 ble utgitt. Denne inkluderte også ny dokumentasjon og mye nye funksjonalitet som ble gjort tilgjengelig gjennom standardiserte moduler.

Rett til topps

Allerede i april 1996 hadde Apache HTTP Server passert NCSA httpd som den mest populære webserveren, ifølge tall fra Netcraft. Dette til tross for at videreutviklingen av NCSA httpd hadde startet opp igjen på vårparten 1995.

Nå er det flere måter å telle webservere på. Tallet over handlet om antallet nettsteder basert på hver webserver. På midten av 1990-tallet var det ifølge Netcraft ofte bare ett nettsted per IP-adresse, siden HTTP/1.1 og dens støtte for navnebasert, virtuell hosting først ble virkelig utbredt fra 1997. I dag er situasjonen ofte en helt annen.

I nesten hele perioden fram til i dag har Apache HTTP Server ligget i tet. Siden begynnelsen av 1998 har Microsoft vært den viktigste utfordreren. I en kort periode i fjor fantes det flere nettsteder basert på IIS enn på Apache. I dag er forholdet 37 mot 27 prosent i favør av Apache. Men dette inkluderer også parkerte domener og nettsteder.

Ser man bare på antallet aktive nettsteder, brukes Apache av ganske nøyaktig halvparten.

I oversikten over hvor mange datamaskiner som har en webserver som er tilgjengelig via internett, er tallet for Apache på omtrent 2,5 millioner. Dette utgjør 46 prosent av markedet, foran IIS med 28 prosent og nginx med 14 prosent, ifølge Netcraft.

Apache HTTP Server utgis i dag av Apache Software Foundation, som i 1999 ble etablert av medlemmene av Apache Group. Apache Software Foundation er i dag en støtteorganisasjon for en lang rekke programvareprosjekter basert på åpen kildekode.

Den forrige store oppdateringen av Apache HTTP Server, versjon 2.4, kom i februar 2012, men det kommer stadig vedlikeholdsoppdateringer – den viste var 2.4.17 som kom i oktober i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.