Webguru: - Flash ikke så galt likevel

Webguru Jakob Nielsen mener nå at Flash er bra, men tar forbehold om måten det brukes på.

For et par år tilbake skrev digi.no om Jakob Nielsen, den danske webguruen som har brukervennlighet på weben som spesialfelt. Den gang sa Nielsen at det er essensielt at sidene kan lastes ned hurtig, og at man må unngå Flash og andre hippe greier som tvinger kunden til å installere plug-ins.

Nå har Nielsen, som står bak konsulentselskapet Nielsen Norman Group - som også fokuserer på brukervennlighet - utgitt en egen rapport om Flash, som inneholder 115 detaljerte retningslinjer om hvordan man bør bruke Flash. For Nielsen har skiftet mening og mener nå at vanlig HTML ikke lenger strekker til for alle de bruksområdene man kan finne på weben.

I rapporten heter det: "Internett endres. De to viktigste bruksområdene er fortsatt å lese e-post og å lese websider, men vi begynner å se mye mer funksjonalitetsorienterte applikasjoner som sikter mot å tilby nye typer av egenskaper og å tilby flere ting for brukerne. Mange av disse applikasjonene er utviklet i Macromedia Flash fordi tradisjonelle websider er mye mer egnet til det de ble laget for - å lese artikler - enn de er for det nye målet - å manipulere dataobjekter."

Nielsen mener nå at Flash tilbyr en mulighet for en grafisk brukergrensesnittbasert design for Internett-applikasjoner og dermed metoder for interaktivitet som er mer egnet for å støtte funksjonalitet som går utover det å lese og lete etter noe interessant.

Men selv om Nielsen mener mulighetene lyder svært gode, understreker han at man vet at flere tekniske muligheter og et videre sett med designmuligheter vanligvis betyr flere tråder å surre seg inn i for brukerne.

- Nye egenskaper blir nesten alltid brukt for mye og det tar noe tid å oppdage at den beste måten å legge til ny teknologi er på en måte som er tilpasset menneskelige behov, heter det videre i rapporten.

De 115 retningslinjene i rapporten er skrevet etter å ha gått gjennom 46 ulike flash-applikasjoner med brukere i USA, Tyskland og Japan.

Ifølge Nielsen og hans medskribenter var den største oppdagelsen de gjorde at de fleste av dagens web-baserte applikasjoner er flyktige applikasjoner som må være umiddelbart forståelige, ellers vil brukerne feile.

- Brukervennlighetskravet til webapplikasjoner er mye strengere enn de noensinne har vært i forbindelse med tradisjonell programvareutvikling.

Hele rapporten kan bestille fra denne siden.

Til toppen