Webkamera reddet livet til pensjonist

Sønnen hadde installert web-kamera hos sin mor og det reddet trolig livet hennes.

Sønnen hadde installert web-kamera hos sin mor og det reddet trolig livet hennes.

Et internettkamera hjemme i stua reddet trolig livet til kunstneren Karin Jordal (69) fra Bergen, etter at hun kollapset i sitt eget hjem i USA torsdag morgen.

Kameraet gjør det mulig å se morens stue fra datamaskiner verden over.

- Jeg takker kameraet og sønnene mine for livet, sier Karin Jordal til Bergens Tidende på telefon fra sykesengen på Desert Valley Hospital i California.

En av de to sønnene, Ole Jordal, bor i Jordalen i Bergen. Den andre sønnen, Tore Jordal, bor på Filippinene.

Det var Tore Jordal som oppdaget at noe var galt da han satt foran datamaskinen sin på Filippinene. Han så at moren lå urørlig i stua, og hun svarte ikke da han prøvde å ringe til henne.

Etter å ha forsøkt å komme gjennom på telefon til politiet i USA uten resultat, ringte han til sin bror Ole i Jordalen. Der tok Oles kone straks affære og fikk kontaktet ambulanse i Piñon Hills, der Jordal-brødrenes mor bor i California.

Fem minutter senere fulgte Tore og hans kommende kone Melissa på Filippinene med på at moren ble hentet i sitt hjem i USA, direkteoverført via internettkameraet.

- Hadde ikke hjelpen kommet kunne hun ha skadet seg alvorlig, og i verste fall mistet livet. Vi var heldige denne gangen, legger Tore Jordal til.

Karin Jordal er diabetiker. Selv tror hun det var mye arbeid med en ny utstilling som gjorde at hun til slutt besvimte i sin egen stue. Årsaken var svært lavt blodsukker. Hun ble liggende bevisstløs i minst to timer før sønnen på Filippinene oppdaget at noe var galt.

Sønnen Ole Jordal tror det må være mange mennesker i Norge som enkelt kan bruke samme systemet for å passe på sine kjære uten å være til stede døgnet rundt.

- Dette er et fantastisk hjelpemiddel for mennesker som bor alene, og som har problemer og trenger at andre passer på, sier han, og peker på at det ikke koster noe ekstra å la kameraforbindelsen stå på døgnet rundt når man har installert bredbånd.

Til toppen