Webrapport fra bombet Bagdad

Hvem er Salam Pax? Personen som bruker et pseudonym for fred hevder å holde til i den irakske hovedstaden og rapporterer fra bombingen.

Reuters skrev mandag om Salam Pax, en person med pseudonym som etter sigende skal rapportere fra hjertet av Bagdad under den pågående bombingen.

Salam betyr fred på arabisk, pax betyr fred på latin. Salam Pax benytter sin webside, der det til tider er vanskelig å logge seg på, til å fortelle om sine tanker rundt konflikten og dagliglivet i den irakske hovedstaden.

Salam er mot invasjonen, men er heller ikke særlig begeistret over det sittende regimet i Irak. Han rapporterer at bombingen har vært målrettet i hovedstaden, men at endel av målene er farlig nær tettbygde områder hvor det bor mange sivile. Irakeren oppfordrer koalisjonen til å følge opp med støtte til Irak i oppbyggingsfasen etter krigen.

Folk som er innom sidene, er imidlertid like opptatt av om Salam Pax faktisk eksisterer som det som står der. Er han en 29-årig iransk arkitekt bosatt i Bagdad eller er det noen med skjulte motiver som egentlig står bak karakteren?

"IS SALAM PAX REAL?" står det å lese fredag før helgen. Og Salam svarer:
"please stop sending emails asking if I were for real, don't belive it? then don't read it. I am not anybody's propaganda ploy, well except my own." og legger til: "2 more hours untill the B52's get to Iraq."

Likevel, det er andre nettbrukere som tilsynelatende gir Salam kredibilitet.

På sidene "Letter for Gotham" (som Salam selvsagt har lenket til) går 'Diane' god for irakeren. Hun hevder å ha korrespondert med Salam i seks måneder og etter hvert fjernet det all tvil hun hadde om at den irakske personen egentlig jobber for CIA eller er en israelsk Mossad-agent.

Les mer her

Til toppen