Webserver for mobiltelefonen

Nokia har tilpasset Apaches HTTP-server for bruk på mobiltelefoner utstyrt med Symbian S60.

Webserver for mobiltelefonen

Nokia har tilpasset Apaches HTTP-server for bruk på mobiltelefoner utstyrt med Symbian S60.

Raskere nettforbindelser og kraftigere prosessorer gjør at mobiltelefoner kan benyttes til stadig mer. Nokia har siden 2004 arbeidet med et prosjekt som har til hensikt å demonstrere at en moderne mobiltelefon ikke bare kan fungere som en klient, men også som en Internett-tilkoblet server.

Nokia har hatt som ønske å vise at personlige, mobile nettsteder er mulig. Selskapet derfor videreutviklet en versjon av verdens vanligste webserver, Apache HTTP Server, til å kunne kjøres på mobiltelefoner basert på S60/Symbian-plattformen.

Det er blitt tatt utgangspunkt i Unix-utgave av Apache, siden Symbian har et Posix-lag som tilbyr en god del typisk Unix-funksjonalitet. Nokia oppgir at selv om utviklerne har støtt på en del problemer underveis, har porteringsarbeidet vært enklere enn først forventet.

Apache for S60 inkluderer modulene mod_alias, mod_auth, mod_autoindex, mod_dav, mod_dav_fs, mod_dir, mod_log_config, mod_mime, mod_rewrite, mod_setenvif, i tillegg til mod_python. Sistnevnte gjør det mulig for brukerne å tilby dynamiske websider basert på enten Python-skript eller PSP (Python Server Pages). Nokia har tidligere lansert Python for S60.

Det å ha en webserver på mobiltelefonen hjelper likevel lite hvis den ikke er tilgjengelig over Internett. Ifølge Nokia er det på ingen måte enkelt å oppnå slik tilgang, siden mobiloperatører typisk har satt inn brannmurer som skal hindre tilgang Internett-brukere å få tilgang til mobiltelefoner på baksiden av en slik brannmur.

Nokia har hatt som mål at webserveren skal kunne kjøres på en mobiltelefon med et vanlig abonnement, og at den skal være tilgjengelig over Internett for enhver nettleser til enhver tid.

Det selskapet har gjort er å tilby en spesiell innfallsport (gateway) som kan gå rundt begrensningene hos operatørene og gjøre webserveren tilgjengelig ved hjelp av en global URL. Innfallsporten tilbys av Nokia som en tjeneste. Illustrasjonen nedenfor viser eksempler på typiske oppsett.

Nokia lanserte Apache for S60 allerede i april, men har gjorde kildekoden tilgjengelig på SourceForge først for en uke siden. Programvaren er blitt utviklet for å kjøre på en Nokia 6630, men skal i prinsippet kunne kjøres på alle enheter basert på S60 2nd Edition Feature Pack 2, trolig også på de med Feature Pack 3. En oversikt over hvilken versjon av S60 de ulike Nokia-mobilene benytter, finnes på denne siden.

Mer informasjon og lenker til selve programvaren finnes på Nokias Mobile Web Server-side.

Til toppen