Webtrafikken vokser kraftig på grunn av video

Trafikken på Internett domineres ikke lenger av fildelingstjenester.

Webtrafikken vokser kraftig på grunn av video

I mer enn fire år har trafikken knyttet til Internett-abonnentenes bruk av fildelingstjenester vært klart dominerende hos de fleste Internett-leverandører. En ny amerikansk undersøkelse, som riktignok bare tar for seg trafikkmønsteret hos abonnenter i Nord-Amerika, tyder på at denne situasjonen nå er i ferd med å endres.

Elllacoya Networks, som leverer løsninger for optimalisering av bredbåndstjenester til Internett-leverandører, har undersøkt trafikken til omtrent en million Internett-brukere. Resultatet viser at webtrafikken (HTTP) har vokst voldsomt og nå har passert P2P-trafikken. Hele 46 prosent av trafikken er nå HTTP-basert.

P2P-trafikken har ikke nødvendigvis gått ned, men utgjør nå 37 prosent av den totale Internett-trafikken i USA. 9 prosent av trafikken er knyttet til nyhetsgrupper (Usenet/NNTP), 3 prosent er knyttet til videostreaming som ikke er basert på HTTP. Trafikk fra dataspill utgjør 2 prosent, mens IP-telefoni utgjør 1 prosent av trafikken.

Elllacoya forklarer økningen av HTTP-trafikken med populære videotjenester som Youtube, som nå står for omtrent 20 prosent av all HTTP-trafikken. HTTP-basert streamet video utgjør totalt 36 prosent av HTTP-trafikken, mens streamet lyd utgjør 5 prosent. Fortsatt er det vanlig tekst og bilder som står for hoveddelen av HTTP-trafikken, 45 prosent.

- Populariteten til nettleserbasert video, slik som Youtube, har hatt betydelig innvirkning ikke bare på det totale båndbredde-forbruket, men også på distribusjonen av applikasjonstrafikk i nettverket. Det skjer raske endringer i måte folk bruker Internett - fra surfing til sanntids streaming. Vi forventer å se nye bruksområder det neste året som vil akselerere denne trenden, sier Fred Sammartino, en visepresident i Ellacoya, i en pressemelding.

Les mer om: