KOMMENTARER

Webutviklere møter seg selv i døra

Den dominerende rollen til Internet Explorer har ført til at mange nettsteder kun støtter denne. Det kan straffe seg nå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2006 - 10:51

Internet Explorer hadde i flere år en markedsandel på godt over 90 prosent. Dette førte til at mange webutviklere, med eller uten kundenes godkjennelse, har laget websider som kun fungerer godt i Microsofts nettleser. Det har først og fremst vært økonomiske årsaker til dette, for å lage støtte for flere nettlesere kan utgjøre et betydelig merarbeid.

Med utbredelsen nettlesere som Firefox, Opera og Safari har dette bildet endret seg noe. Andelen som benytter en annen nettleser enn Internet Explorer kan nå være så høy som 20 prosent - ulike undersøkelser viser forskjellige tall. Blant digi.nos lesere er det omtrent 40 prosent som benytter noe annet enn Internet Explorer - riktignok målt i antall brukersesjoner.

Fortsatt er det mange utviklere som ikke ser hensikten med å støtte de mindre utbredte nettleserne. Men denne utviklingen i markedet har vært med på å få Microsoft til å gjenoppta utviklingen av Internet Explorer, som har ligget nærmest i dvale siden Windows XP ble lansert. Kun på sikkerhetssiden er det blitt gjort endringer.

    Les også:

Denne uken kommer Microsoft ut med en helt ny versjon av Internet Explorer. Selv om Operas teknologisjef, Håkon Wium Lie, nylig uttalte til News.com at Internet Explorer 7 er som en bruktbil med et nytt strøk med lakk, inneholder den nye versjonen flere nyheter og forbedringer.

Det som er litt oppsiktsvekkende, er at Microsoft har publisert en rekke verktøy som blant annet webutviklere kan benytte for å teste om websidene også fungerer godt i Internet Explorer 7.

Microsoft skriver det følgende i dette blogginnlegget:

Prior to deployment of IE 7, we strongly recommend that you test your Web sites, extensions, and applications to make sure they are ready. Microsoft recommends that Web sites and applications are ready for the release of Internet Explorer 7 this month.

Det er her de webutviklerne, som bare har fokusert på Internet Explorer, nå møter seg selv i døra. Microsoft garanterer ikke at websider skrevet for Internet Explorer 6, vil fungere like godt i Internet Explorer 7. Dette er faren ved å knytte løsninger for tett opp mot spesifikke produkter. Så snart produktene endres, må også løsningene endres.

Hadde det samlede fellesskapet av webutviklere krevd at alle nettleserprodusentene hadde holdt seg strengt til webstandardene fra blant annet W3C, hadde dette ikke vært et problem. Det er jo nettopp dette som er hensikten med standarder, webstandardene inkludert.

Dessverre er det ingen nettlesere som støtter alle de vanligste webstandardene hundre prosent. Det viser blant annet Acid2-testen, som til nå bare er bestått av Safari og Opera. Men ser man bort fra Internet Explorer, støtter rekken av de vanligste nettleserne webstandarder som HTML, CSS og JavaScript ganske godt og ganske likt. Det er stort sett mulig å lage websider som følger standardene fullt og helt, og som fungerer i disse nettleserne.

Hadde Internet Explorer 6 også støttet webstandardene i større grad, ville man ha unngått problemet mange nå vil møte - at websider opptrer annerledes enn tidligere enn hos en etter hvert stor andel av brukerne.

Microsoft lover at Internet Explorer nå vil støtte webstandarder bedre enn tidligere, men selskapet innrømmer også at mye arbeid gjenstår. Dette er en viktig innrømmelse, men hadde selskapet valgt å satse på felles standarder i stedet for de proprietære for fem år siden, hadde det spart webutviklerne for mye arbeid - både i årene som har gått, men også i tiden som kommer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.