Wi-Fi på fly fra årsskiftet

Positive pilotprosjekter gjør at Lufthansa og British Airways fra årsskiftet vil tilby trådløs internettilgang til passasjerer på lange flyreiser.

Det har tatt lang tid å koordinere de ulike teknologiene som trengs for at passasjerer med Wi-Fi på sine bærbare PC-er skal kunne bruke dem om bord på fly. En datterbedrift til flyprodusenten Boeing, Connexion, brukte halvannet år på å få til en brukbar løsning som holder kontakt mellom et lokalt Ethernet i et fly, og en geostasjonær satellitt, slik at flere titalls passasjerer kan ha stabil internettilgang samtidig. Løsningen krever blant annet 275.000 linjer med programvarekode, ifølge Techweb.

    Les også:

Det tyske flyselskapet Lufthansa fullførte nylig et tre måneder langt pilotprosjekt der passasjerer på ruten mellom Frankfurt og Washington DC fikk gratis Internett over flyets lokale trådløse Internett-sone, via Connexions teknologi. Opptil 80 passasjerer kunne være oppe samtidig.

Et tilsvarende forsøk ble gjennomført i et samarbeid mellom Boeing og British Airways på ruten London–New York. Der betalte passasjerene mellom 30 og 35 dollar for å få internettilgang, skriver 80211report.com.

Fredag kunngjorde Lufthansa og Boeing at tilbudet om Wi-Fi-tilgang til Internett vil tilbys passasjerer på lange flyreiser fra en gang i løpet av første kvartal 2004. Prisen blir mellom 25 dollar og 35 dollar per reise.

Et tilsvarende tilbud ventes fra British Airways. Andre flyselskaper, blant dem SAS og Japan Airlines, vurderer Connexion-teknologien.

Ifølge 80211report.com kan Wi-Fi også spille en rolle i bedringen av sikkerheten om bord i fly, blant annet ved kontinuerlig overvåkning av kabinen ved hjelpe av Wi-Fi-tilkoplede kameraer som kan sende bilder til opptak i flyets svarte boks. Selskapet Sky Way Communications har demonstrert en slik løsning for medlemmer av den amerikanske kongressen.

Til toppen