Wiki-gründer ber om hjelp til ny søketjeneste

Wikia Search skal bli både søketjeneste og et inkluderende fellesskap for brukerne.

Wiki-gründer ber om hjelp til ny søketjeneste
Bilde:

Wikia, selskapet som har rettighetene til koden som kjører Wikipedia og andre «wiki-er», åpnet i dag sin nye søketjeneste, Wikia Search, som har vært varslet siden desember 2006.

    Les også:

Mange av de første anmeldelsene gir uttrykk for skuffelse, selv om mannen bak prosjektet, Wikipedia-gründer Jimmy Wales, har advart at det vil ta minst et par år før Wikia Search kan begynne å likne det han mener tjenesten bør bli.

Det ligger i selve konseptet at ikke bare skal teknologien bak tjenesten – koden for søk og indeksering – være åpent og fritt tilgjengelig for alle. Også brukernes ratinger og personlige interesser og bidrag skal inngå i søketjenesten, og dette må nødvendigvis ta tid.

Åpningen av Wikia Search er derfor ikke startskuddet for den endelige tjenesten, men startskuddet for brukermedvirkningen som i løpet av et par år skal gjøre tjenesten til et verdig og konkurransedyktig alternativ til Google, Yahoo og MSN.

Den mest avanserte brukermedvirkningen gjelder forbedringer av kildekoden, fra henholdsvis Nutch for søk og Grub for indeksering. Dette skjer etter vanlige prinsipper for åpen kildekode.

Ved å blotlegge kildekoden, gir Wikia innsikt i blant annet hvordan treffene rangeres. Dette er en motsatt tilnærming av den Google legger til grunn: Google hemmeligholder sine algoritmer for at ingen skal kunne manipulere seg oppover i trefflistene på falskt grunnlag. Wikia vil gjøre algoritmene kjent for alle, og legge opp et brukerdrevet ratingsystem i håp om å oppnå det samme.

Brukerne av Wikia Search oppfordres til å registrere seg og oppgi en profil i form av nøkkelord som gjenspeiler emner de er interessert i.

De oppfordres også til å bidra med «mini-artikler»: Disse mini-artiklene garanteres å komme øverst på trefflistene til alle som søker, dersom de er relevante for søket. Dersom noen søker på et emne oppgitt i din Wikia-profil, vil en lenke til din profil dukke opp i en egen boks, forsynt med bildet som du har lagt inn i din profil.

Wales sier at Wikia Search også må oppfattes som et politisk utspill mot hemmelighold av teknologi og mot store selskapers innsynsfrie kontroll over flyten av store mengder informasjon. Målet til Wikia Search er å «framstille noe med anstendig kvalitet som kan virke inn å andre aktører ved å bevege dem over til større åpenhet.»

Wikia Search er ifølge Business Week finansiert av til sammen 14 millioner dollar, stilt til rådighet av Amazon.com, Bessemer Venture Partners og «engle-investorer» som Netscape-gründer Marc Andreessen og medgründer i Lotus og EFF Mitch Kapor. I motsetning til Wikipedia, vil Wikia Search generere inntekter gjennom treffrelevante annonser.

Stikkprøver understreker at dersom Wikia Search skal trekke brukere til seg, må mengden indeksert materiale økes mange ganger. Søk på «digital rights management» ga 35 697 treff, med Microsofts egen gjennomgang av emnet på fjerdeplass. Det samme søket på Google ga 19,1 millioner treff, over 500 ganger så mange. Øverst på Googles usponsede liste sto Wikipedia-artikkelen om emnet, et treff som ikke var blant Wikias ti øverste. Microsofts utredning var på andre plass.

;