JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks-avhoppere lager konkurrent

Vil åpne nytt nettsted for varslere og lekkasjer over helgen.

10. des. 2010 - 08:20

Stockholm (NTB): Flere tidligere WikiLeaks-medarbeidere har vendt ryggen til grunnleggeren Julian Assange og planlegger nå å starte et rivaliserende nettsted.

– Nøkkelpersoner har hoppet av i protest mot den kontroversielle lederen Julian Assange, skriver Dagens Nyheter.

Den nye tjenesten har vært forberedt lenge og mandag lanseres Openleaks, også det et nettsted for varslere og lekkasjer.

– Vårt langsiktige mål er å bygge en sterk og transparent plattform til støtte for varslere, både teknisk og politisk, og samtidig oppmuntre andre til å starte lignende prosjekter, sier en av mennene bak prosjektet, som ønsker å være anonym.

– På kort sikt handler det om å få den tekniske infrastrukturen ferdig og sørge for at organisasjonen fortsetter å være demokratisk styrt av alle medlemmer, ikke begrenset til en gruppe eller en enkelt person, sier kilden.

Flere av dem som var med på å starte opp WikiLeaks har tidligere markert sin misnøye med Julian Assange, som de mener er for egenrådig.

Assange sitter varetektsfengslet i London, anklaget for seksuelle overgrep i Sverige, og flere tidligere medarbeidere misliker sterkt måten han har håndtert saken på.

Assange har hevdet at anklagene fra Sverige er et ledd i en svertekampanje mot ham, satt i scene av amerikanske myndigheter for å stanse WikiLeaks fra å offentliggjort flere hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter.

Folkene bak Openleaks understreker at de har samme mål som WikiLeaks.

– De to virksomhetene ligner hverandre i den forstand at begge fokuserer på å gjøre det mulig for varslere å anonymt kunne bringe informasjon ut til allmennheten, sier en av dem som står bak det nye nettstedet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.