JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks avslører massesovervåkning

Offentliggjør dokumenter fra en «hemmelig bransje» med milliardomsetning.

Julian Assange mener dokumenter publisert i Wikileaks-prosjektet Spy Files beviser hvordan private selskaper og vestlig etterretning har bygget opp en milliardindustri for kontinuerlig overvåkning av hele jordens befolkning.
Julian Assange mener dokumenter publisert i Wikileaks-prosjektet Spy Files beviser hvordan private selskaper og vestlig etterretning har bygget opp en milliardindustri for kontinuerlig overvåkning av hele jordens befolkning.

Wikileaks meldte tidligere denne uken at de skulle begynne en ny serie med lekkasjer, med tema «uante trusler mot personvernet til journalister, kilder og andre».

    Les også:

Organisasjonen har nå gått ut med et nytt prosjekt, Spy Files. Prosjektet går ut på å offentliggjøre dokumenter fra opptil 160 leverandører av utstyr og tjenester innen etterretning og overvåkning. I første omgang er 287 dokumenter tilgjengelig.

Leverandørene er fordelt på 21 land. 32 av dem holder til i USA, 17 i Storbritannia, 15 i Tyskland og 10 i Israel. De andre landene er Brasil, Canada, Columbia, Danmark, India, Italia, Frankrike, Kina, Nederland, New Zealand, Polen, Sør-Afrika, Sveits, Tsjekkia, Tyrkia, Ungarn og Ukraina.

Det loves flere publiseringer i nærmeste framtid, kanskje fra flere leverandører og flere land.

Det er lagt ut en video der Wikileaks-leder Julian Assange oppsummerer hva dokumentene forteller.

Publiseringen skjer i samarbeid med Privacy International og Bugged Planet. Samarbeidet omfatter også mediebedrifter i seks land: ARD i Tyskland, Bureau of Investigative Journalism i Storbritannia, The Hindu i India, L’Espresso i Italia, OWNI i Frankrike og Washington Post i USA.

CarrierIQ (se artikkelen Carrier IQ kan være storm i vannglass) er ikke med på Wikileaks-listen over selskaper i den hemmelige overvåkningsbransjen.

Ifølge Wikileaks og Assange, avslører dokumentene eksistensen av en verdensomfattende hemmelig bransje der private vestlige bedrifter forsyner både vestlig etterretning og undertrykkende regimer med utstyr for overvåkning, etterretning og avlytting i enorm skala. Virksomheten pågår i det skjulte. Sivil og militær etterretning samarbeider med politimyndigheter om i det stille å registrere ikke bare trafikkdata, men innhold i telefonsamtaler og datatrafikk, uten at tele- og nettoperatører engang vet om virksomheten.

Omfanget av dette er overveldende, ifølge Assange. Han sier han hadde selvsagt ventet omfattende overvåkning. Det Wikileaks sier de har oppdaget – og som dokumentene skal bevise – er at masseovervåkning nå er blitt det normale.

– Etterretningsleverandører som [sørafrikanske] VASTech tilbyr utstyr for å gjøre permanente opptak av alle telefonsamtaler i hele land om gangen. Andre sporer hver eneste mobiltelefon i en by, med en nøyaktighet på 50 meter. Systemer for å infisere hver Facebook-bruker eller hver smartmobil i en hel befolkningsgruppe, selges på etterretningsmarkedet, heter det.

Det vises til hvordan opprørere i Libya og Egypt har avdekket utstyr for nærmest total digital overvåkning av hele befolkningen, med utstyr fra britiske Gamma, franske Amesys (datter til Bull), sørafrikanske VASTech og kinesiske ZTE (se artikkelen Bull-selskap hjalp Gadafi). Her ligger det et løfte om avsløring av noe langt mer omfattende enn det som er meldt om hittil.

Det fortelles også at den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency har investert 1,5 milliarder dollar i et anlegg i ørkenen i delstaten Utah, der man samler opp amerikansk og utenlandsk etterretningsinformasjon.

Assange sier det ikke er snakk om å slette noe. Alt skal beholdes og analyseres etter hvert som analyseverktøyene blir stadig bedre. Han mener vi nå opplever at det internett, som skulle vært et sivilt område, nå utsettes for en gjennomgripende militarisering på grunn av den overveldende etterretningsvirksomheten.

– Alle populære apparater og all utbredt programvare kan forsynes med trojanere. Vi overvåkes av militær etterretning med svært avansert utstyr. Alle er utsatt for dette. Ingen faller utenom.

Assange sier han håper at alle forstår at de er gjenstand for spionasje.

– Det dreier seg ikke bare om vestlig salg av overvåkning til diktaturer. Det er knapt noe demokratisk liv som ikke overvåkes. Folk må forstå trusselen mot personvernet og ta mottiltak, som å kryptere meldinger.

Wikileaks-lederen advarer mot politiske eliter – en «internasjonal overvåkingselite» – som bruker overvåkningsinformasjon til å styre befolkningene, og ber folk være på vakt mot globale selskaper som selger overvåkning til etterretningstjenester og utveksler data med dem.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.