JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks-gründer trygg i England

Julian Assange blir ikke pågrepet, trass internasjonal arrestordre.

London/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange gjemmer seg i England, men britisk politi kommer ikke til å pågripe ham, skriver avisen The Independent.

Sverige har etterlyst Assange gjennom Interpol og vil avhøre ham i forbindelse med anklager om påståtte seksuelle overgrep under et besøk i Sverige i august.

Assange har anket avgjørelsen til svensk høyesterett, men torsdag ble det klart at anken ikke blir tatt til følge. Dermed opprettholdes den internasjonale arrestordren som ble offentliggjort natt til onsdag.

Det er ikke tatt ut noen siktelse, og Assange avviser anklagene og hevder at det var snakk om frivillig sex. Han har også sagt seg villig til å møte opp ved en svensk ambassade for videoavhør.

– Forfølges
Den 39 år gamle australierens forsvarere hevder at han er gjenstand for forfølgelse i forbindelse med at WikiLeaks har offentliggjort flere hundre tusen hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

– Ettersom Sverige er et sivilisert land, er jeg tvunget til å konkludere med at dette dreier seg om personforfølgelse, ikke rettsforfølgelse, sier Assanges britiske advokat, Mark Stephens.

Assange ankom Storbritannia i oktober og meldte da seg selv for politiet, skriver The Independent.

Løpende kontakt
Scotland Yard har siden vært i løpende kontakt med forsvarerne hans, og politikilder bekrefter overfor avisen at de er kjent med hvor han oppholder seg.

Ifølge avisens kilder kommer Assange ikke til å bli pågrepet, noe som begrunnes med prosedyrefeil fra svenske myndigheters side.

Svensk politi jobbet torsdag med å gjøre arrestordren mer fullstendig slik at den også innfrir kravene til britiske myndigheter. Ifølge nyhetsbyrået TT krever britiske myndigheter at det opplyses om maksimumsstraffen for samtlige fire lovbrudd som Assange er mistenkt for.

Vet hvor han er
Ifølge Assanges advokat ved britisk politi hvor Assange oppholder seg.

– Ingen påstår at han er på rømmen. Politiet og sikkerhetstjenesten her vet nøyaktig hvor han oppholder seg, sier Stephens.

Ifølge The Independent oppholder Assange seg trolig sørøst i England, men han har tidligere antydet at han ville slå seg ned i Sveits.

WikiLeaks-grunnleggeren har også fått tilbud om å slå seg ned i Ecuador, men vil få problemer med å reise noe sted som følge av Interpol-etterlysningen.

Hackerangrep
Venner av Assange forteller til The Independent at han nå arbeider på spreng for å slå tilbake gjentatte hackerangrep mot WikiLeaks-siden.

Amazon ga onsdag etter for press fra amerikanske senatorer og nektet WikiLeaks å benytte sine dataservere, noe som ikke har hindret nettstedet fra å legge ut stadig flere hemmeligstemplede dokumenter.

Fordømmelsene har haglet inn fra flere land de siste dagene, og WikiLeaks frykter nå at Assange kan bli gjenstand for et attentat.

– Kommet trusler
– Det har kommet trusler fra regjeringer og kommentatorer. Noen har vært fullstendig hårreisende, det har til og med kommet oppfordringer om at Julian Assange må likvideres, sa talsmannen Kristinn Hrafnsson onsdag.

I USA har den republikanske politikeren Mike Huckabee truet med å henrette den eller de som har ansvaret for lekkasjene til WikiLeaks, og tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin har oppfordret amerikanske myndigheter til å forfølge ham som om han var en terrorleder.

En tidligere rådgiver til Canadas statsminister Stephen Harper, Tom Flanagan, har også tatt til orde for at Assange bør likvideres. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.