Wikileaks-kilde for retten

Omstridt rettsak starter mandag.

Wikileaks-kilde for retten
Bradley E. Manning er utpekt som hovedkilden til Wikileaks. Mandag starter rettsaken mot mannen som er beskyldt for å ha lekket hundretusenvis av amerikanske ambassade-meldinger og logger fra USAs krigføring i Irak og Afganistan. Bilde: Mark Wilson/Getty Images/All Over Press

Washington (NTB-AFP): Rettssaken mot den amerikanske soldaten Bradley Manning begynner etter planen mandag, nesten tre år etter at han ble arrestert i Irak.

Manning er tiltalt for å ha lekket tusener av hemmelige amerikanske regjeringsdokumenter til nettstedet WikiLeaks, som i samarbeid med flere store internasjonale medier begynte å offentliggjøre innhold fra dokumentene.

Det dreier seg blant annet om strengt hemmelige papirer fra det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet.

Den 25 år gamle Manning risikerer en dom på inntil 154 års fengsel, i praksis fengsel til han dør. Han har tilbudt seg å erklære seg skyldig på flere punkter, men nekter skyld på det alvorligste tiltalepunktet. Det er at han med vitende og vilje hjalp USAs fiende, terrornettverket al-Qaida og dets leder Osama bin Laden. (©NTB)

Les mer om: