WIKILEAKS

WikiLeaks kritiseres for å spre skadevare og sensitive persondata

Rammer nok en gang uskyldige mennesker.

Skadevarespredning og uthenging av privatlivet til vanlige mennesker har bidratt til enda mer kritikk mot Wikileaks' manglende kontroll av materiale organisasjonen offentliggjør.
Skadevarespredning og uthenging av privatlivet til vanlige mennesker har bidratt til enda mer kritikk mot Wikileaks' manglende kontroll av materiale organisasjonen offentliggjør. Bilde: Wikileaks

WikiLeaks har siden oppstarten i 2006 fått mange tilhengere på grunn av organisasjonens uredde offentliggjøring av gradert og fortrolig informasjon som har blitt skaffet til veie av anonyme kilder. Dette har bidratt til at mange alvorlige og kritikkverdige forhold har blitt offentlig kjent. 

Skadevare og spam

Men WikiLeaks har i økende grad blitt kritisert for å offentliggjøre materiale uten noen form for revidering. Der hvor Edward Snowden, i samarbeid med flere aviser, har porsjonert ut noen få og godt analyserte NSA-dokumenter om gangen, dumper WikiLeaks ut store mengder datafiler, tilsynelatende uten særlig tanke på at deler av materialet kan være til utilsiktet skade for uskyldige, inkludert dem som leser materialet.

Store mengder av AKP-materialet som WikiLeaks, har vist seg å bestå av spammeldinger.

I forrige uke ble det kjent at det finnes minst 300 tilfeller av skadevare i en stor WikiLeaks-samling med e-postmeldinger fra det tyrkiske partiet AKP. Ifølge The Register er det den bulgarske sikkerhetsforskeren Vesselin Bontchev som har oppdaget dette, i sin innledende analyse av materialet. En helt enkel kontroll, med et vanlig antivirusprogram, før publisering, ville ha gjort det mulig å luke vekk det meste av skadevaren. 

– Dessverre ser det ut til at for WikiLeaks' går konseptet journalistikk ut på å finne et interessant dokument i en søppelbøtte og deretter å dumpe hele innholdet av søppelbøtten foran inngangsdøren til leserne, sier Bontchev til SC Magazine.

Les også: Ny Snowden-lekkasje bekrefter at lekket hackerverktøy tilhører NSA

Potensiell livsfare

Verre er det likevel med når mennesker risikerer livet på grunn av avsløringene. Associated Press (AP) kom i dag med en stor artikkel hvor det fortelles at WikiLeaks har offentliggjort fortrolig informasjon om helt vanlige innbyggere. Dette inkluderer informasjon finansielle forhold, pasientjournaler og id-papirer. 

APs journalister opplyser at de selv blant annet har funnet 124 pasientjournaler om navngitte personer i materialet som stammer fra utenriksdepartementet i Saudi-Arabia. Informasjon om blant annet voldtekter, tortur, psykiske lidelser og alvorlig sykdom er offentliggjort. Det er også informasjon om en saudier som var blitt arrester for å være homofil. 

I land Saudi-Arabia kan offentliggjøringen av slik informasjon være livsfarlig for dem som omtales.

Les også: Slik kan Panama-selskapet ha blitt hacket

Forferdelse

AP har kontaktet flere av personene som er omtalt i det saudiske materialet. Flere uttrykker forferdelse over hva som har offentliggjort om dem. Flere sier at de ikke kan forstå hvilken nytte det har å offentliggjøre denne informasjonen om dem. 

WikiLeaks opplyser selv at organisasjonen analyserer og publisere store datasett med sensurert eller begrenset, offentlig materiale som involverer krig, spionasje og korrupsjon.

Men det er trolig ingenting av den informasjonen som er omtalt i AP-saken, som handler om krig, spionasje eller korrupsjon. 

Ifølge AP sa WikiLeaks-grunder Julian Assange i 2010 at organisasjonen har en policy om å gjøre minst mulig skade, og at det finnes legitime hemmeligheter, for eksempel pasientjournaler. 

Tidligere skal WikiLeaks ha samarbeidet med journalister som sendte sensitivt materiale tilbake til organisasjonen for nærmere granskning. Men dette skal ha tatt for lang tid for Assange, samtidig som at forholdet hans til London-baserte journalister surnet. 

I 2013 kunngjorde WikiLeaks i praksis at det er galt å holde tilbake noe som helst. Dette skjedde i en meldingsutveksling med journalisten Glenn Greenwald på Twitter. Greenwald har samarbeidet mye med Snowden om publiseringen av de lekkede NSA-dokumentene.

 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.