JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks lekker «Kissinger-arkiv»

Slipper løs 1,7 millioner dokumenter.

Wikileak har i dag sluppet løs en stor mengde diplomatiske dokumenter tilhørende USAs myndigheter. I PDF-form består innholdet av mer enn 380 gigabyte.
Wikileak har i dag sluppet løs en stor mengde diplomatiske dokumenter tilhørende USAs myndigheter. I PDF-form består innholdet av mer enn 380 gigabyte. Bilde: Wikileaks
8. apr. 2013 - 13:11

Wikileaks har mandag publisert i overkant av 1,7 millioner dokumenter fra USAs etterretningstjeneste og diplomati.

Materialet stammer fra årene 1973 til 1976.

Drøyt 200.000 dokumenter oppgis å være relatert til daværende utenriksminister Henry Kissinger. Wikileaks har følgelig oppkalt samlingen «The Kissinger Cables».

Innholdet oppgis å bestå av diplomatiske rapporter, etterretningsrapporter og Kongress-korrespondanse klassifisert med ulik grad av hemmelighold.

Alt innholdet er gjort søkbart. Som tidligere har varslernettstedet alliert seg med en rekke medieaktører, som vil rapportere om funn i tiden framover.

Julian Assange er innvilget politisk asyl i Ecuador, men blir arrestert hvis han forlater landets ambassade i London, der han søkte tilflukt i juni 2012. <i>Bilde: Tal Cohen / Rex Features  / All Over Press</i>
Julian Assange er innvilget politisk asyl i Ecuador, men blir arrestert hvis han forlater landets ambassade i London, der han søkte tilflukt i juni 2012. Bilde: Tal Cohen / Rex Features / All Over Press

– Noen av de mest betydningsfulle funnene inkluderer USAs involvering med fascist-regimer, særlig i Latin-Amerika, under Frankos Spania og militærjuntaen i Hellas, skriver Wikileaks i en kunngjøring.

Dokumentsamlingen er den mest omfattende varslernettstedet har publisert til nå. Arkivet omfatter rundt 700 millioner ord, fem ganger så mye som såkalte «Cablegate» fra 2010, da Wikileaks la ut en kvart million diplomatiske dokumenter.

– Vi kan ikke stole på at amerikanske myndigheter forvalter historien om hvordan de har samhandlet med verden. Heldigvis har en organisasjon med en ubrutt historie i å motsette seg sensur nå en kopi, sier frontfigur Julian Assange i en pressemelding.

Offentliggjøringen skjer mens Assange snart har utholdt 300 dager i frivillig husarrest i Ecuadors ambassade i London. Wikileaks-lederen kjemper mot utlevering til Sverige, der han er mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner. Han sier selv at han er utsatt for en svertekampanje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.