Wikileaks lekker syrisk e-post

Avsløringene er penible for både regime og opposisjon, hevdes det.

Hensikten med å publisere e-post fra regimet og opposisjonen er å oppnå for innsikt i de ulike gruppenes interesser, handlinger og tanker, framhever Julian Assange. – Det er bare gjennom å forstå denne konflikten at vi kan ha håp om å løse den, sier Wikileaks-gründeren.
Hensikten med å publisere e-post fra regimet og opposisjonen er å oppnå for innsikt i de ulike gruppenes interesser, handlinger og tanker, framhever Julian Assange. – Det er bare gjennom å forstå denne konflikten at vi kan ha håp om å løse den, sier Wikileaks-gründeren. (Bilde: Wikileaks)

Avsløringene er penible for både regime og opposisjon, hevdes det.

Mens frontfigur Julian Assange sitter i Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, organiserte Wikileaks et pressetreff i samme by for å melde om opprettelsen av en ny lekkasjetjeneste, Syria Files.

Materialet omfatter 2,4 millioner e-postmeldinger, i hovedsak knyttet til regimet. Det finnes også meldinger som stiller opposisjonen i forlegenhet, sa Wikileaks-talsperson Sarah Hamilton på arrangementet.

Etter tradisjonell Wikileaks-modell koordineres den gradvise publiseringen med reportasjer i utvalgte aviser, basert på forhåndsinnsyn i dokumentene.

I dag ble 27 e-postmeldinger publisert, knyttet til artikler i henholdsvis spanske publico.es og italienske l'Espresso.

Andre medier som har avtale med Wikileaks om tilgang til de syriske e-postmeldingene er Al Akhbar (Libanon), Al Masry Al Yourn (Egypt), Norddeutscher Rundfunk (Tyskland) og OWNI (Frankrike).

Sist Wikileaks slo på stortromme om sensasjonelle lekkasjer var lanseringen av The Global Intelligence Files i form av «over fem millioner e-postmeldinger» fra det private etterretningsselskapet Stratfor.

    Les også:

Lanseringen kom 27. februar. Hittil er det publisert 1 120 av de fem millioner e-postmeldingene, trass i at listen over samarbeidende medier i dette prosjektet er langt større i for «Syria Files», til sammen 29 aviser, nettaviser og kringkastere.

Blant dem som er med på «Global Intelligence Files» men ikke på «Syria Files» er russiske Russisk Reporter, trass i at Assange de siste månedene har hatt et eget talkshow på russisk tv.

Ved lanseringen av Syria Files sa Assange at poenget med publiseringen er å bidra til innsikt i ulike syriske gruppers interesser, handlinger og tanker.

– Det er bare gjennom å forstå denne konflikten at vi kan ha håp om å løse den, understreket Assange.

Til toppen