JUSS OG SAMFUNN

Wikileaks publiserer det stjålne «Sony-arkivet»

Fillmbransjens kamp mot piratkopiering i Norge er omtalt.

Sony-ansatte diskuterer blant annet søksmål i Norge for å blokkere Pirate Bay i lekkasjen Wikileaks nå har gjort søkbar.
Sony-ansatte diskuterer blant annet søksmål i Norge for å blokkere Pirate Bay i lekkasjen Wikileaks nå har gjort søkbar. Bilde: Wikileaks/fotofikling av digi.no
17. apr. 2015 - 10:47

Wikileaks publiserte i går «The Sony Archives» - en database med 173.132 epostmeldinger og 30.287 dokumenter som ble stjålet i det oppsiktsvekkende angrepet mot Sony Pictures i 2014.

Filene er tidligere lekket på internett, (etter alt å dømme) av den eller de som brøt seg inn i Sonys datasystemer. USA har anklaget Nord-Korea for å stå bak dette hackerangrepet.

Les også: Sony-filmer lekket før kinopremieren

Det nye er at Wikileaks har indeksert filene og gjort innholdet søkbart, og dermed langt mer tilgjengelig.

Julian Assange, varslernettstedets frontfigur, hevder at det søkbare formatet gir «et sjeldent innblikk i arbeidsmetodene til et stort, hemmelighetsfullt multinasjonalt selskap».

Han forsvarer handlingen ved å vise til at Sony øver innflytelse på politikk og lovarbeid. I en kunngjøring gir han flere eksempler, blant annet at arkivet favner e-post fra nærmere 100 medarbeidere i den amerikanske regjeringen.

- Dette tilhører offentligheten. Wikileaks vil sørge for at det forblir der, sier Assange.

Sony er medlem av filmbransjeorganet MPAA og en sterk lobbyaktør på forhold som knytter seg til internett-retningslinjer, piratkopiering, internasjonale handelsavtaler og opphavsrett, skriver Wikileaks.

Så du denne? Sony beskyldt for elendig sikkerhet

Skal stanse Pirate Bay i Norge

Et raskt søk på "Norway" i arkivet viser flere tilfeller der Sony-ansatte diskuterer landet vårt som et attraktivt reisemål.

Norge dukker også opp i korrespondanse der Sony-ansatte gir sin tilslutning til et søksmål.

Det er filmbransjens ønske om å blokkere adgang til fildelingsnettstedet The Pirate Bay som diskuteres i en melding fra november 2013, med henvisning til at de tapte en tilsvarende kamp i Norge i 2009 og 2010.

Siden den gang er åndsverksloven revidert.

Les kronikk fra kulturministeren den gangen: Hadia Tajik svarer på kritikken

Lovendringen i 2013 åpnet for at rettighetshavere kunne overvåke fildelere mistenkt for piratkopiering, samt blokkere nettsteder der «det i stort omfang gjøres tilgjengelig material som åpenbart krenker opphavsrett».

Den konkrete bestemmelsen ble implementert i Norge som et direkte resultat av lobbyvirksomhet, ifølge meldingen mellom Sony-ansatte, der det også står:

- MPAA og advokatbistand anbefaler å bare navngi Telenor (Norges største internettleverandør) for deretter å inkludere andre leverandører senere. Filmselskapene vil være navngitte saksøkere i søksmålet, slik de er ved tilsvarende saker i Storbritannia.

Rettighetshavere er i gang med omkampen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

For bare noen uker siden skrev Dagens Næringsliv om dette:

- Det er en sak på gang i Norge. Vi har jobbet med dette en god stund. Siden det er første gang det gjøres med den nye loven, har det tatt tid å forbede en slik sak. Det er fortsatt høyt prioritert å stoppe slike tjenester som The Pirate Bay, sa Rune Ljostad, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til DN.

Les også: USA hevder Nord-Korea sto bak

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.