KORTNYTT

Wikileaks stanset i USA

Det omstridte nettstedet klager over grunnlovsstridig stenging. Tjenesten er tilgjengelig i andre land.

20. feb. 2008 - 12:31

Wikileaks.org er et nettsted der varslere kan publisere avslørende dokumenter anonymt. Hensikten er først og fremst å bistå opposisjonelle i Asia, tidligere østblokkland, Latin-Amerika, Afrika sør for Sahara og Midtøsten. Erfaringen viser at landet som opptrer hyppigst er USA, med en rekke tilfeller som avslører korrupsjon, hvitvasking av penger og annet snusk og fanteri.

Nettstedet har hittil publisert 1,2 millioner dokumenter. Det mest kjente er fra 2003, da Wikileaks publiserte en håndbok for fangebehandlere ved Guantanamo, USAs ulovlige fengsel for påståtte terrorister.

I en sak vedrørende påstått skattesnusk og hvitvasking ved avdelingen til Bank Julius Baer & Co på Cayman-øyene, har en dommer Jeffrey White i San Francisco pålagt Wikileaks’ nettilbyder i San Mateo i California, Dynadot, å stenge hele tjenesten. Banken fikk gehør for at dokumentene både er stjålne og forfalskede.

Wikileaks mener det strider mot den amerikanske grunnloven å stenge hele nettstedet framfor å bare kreve at de omdiskuterte dokumentene fjernes.

Tjenesten er fortsatt tilgjengelig på flere speilservere utenfor USA, blant dem Wikileaks.be. Her er alle de omstridte dokumentene fortsatt tilgjengelig, i tillegg til mye annet omdiskutert materiale.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.