BEDRIFTSTEKNOLOGI

Wikipedia får P2P-basert video

Tar i bruk spesiell bittorrent-utvidelse for nettlesere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. sep. 2010 - 11:04

Wikimedia Foundation, stiftelsen som står bak blant annet det åpne nettleksikonet Wikipedia, har uttrykt et ønske om mer bruk av video på nettstedet. Utfordringen med dette er at video e langt mer kostbart å distribuere enn bilder og tekst.

Dette er årsaken til at stiftelsen har begynt å se på potensielle plattformer og partnerskap for innholdsdistribusjon i framtiden.

En av mulighetene som nå vurderes er utviklet av P2P-Next-konsortiet, som utforsker nettopp framtidig distribusjon av Internett-video. Prosjektet finansieres av EU og satser på fellesskapsbaserte nettverk for innholdslevering og P2P-teknologi.

Det er flere fordeler med P2P-teknologier som bittorrent. I en slik løsning laster ikke alle brukerne alt innholdet fra den opprinnelige kilden. Alle data som en bruker til nå har lastet ned, vil også gjøres tilgjengelig for de andre som laster ned på samme tid.

BitTorrent fungerer derfor bedre og bedre desto flere brukere som laster ned (og dermed også laster opp) det samme innholdet. Men når en fil eller datastrøm bare lastes ned av noen få samtidige brukere, vil hastighetene ofte bli ganske lave.

En annen utfordring er det at ved nedlasting av videostrømmer så er det ikke likegyldig hvilken rekkefølge dataene lastes ned i, noe som er tilfellet ved nedlasting av vanlige filer. Det er viktig at den første delen av videoen blir tilgjengelig først.

Swarmplayer V2.0 er en nettleserutvidelse som løser begge disse utfordringene, men foreløpig er Swarmplayer bare tilgjengelig for Firefox og Internet Explorer. Kildekoden er utgitt med LGPL-lisensen, så mulighetene for at også andre nettlesere får tilgang til teknologien, enten integrert eller som tredjepartsutvidelser, bør være gode.

Utvidelsen utnytter muligheter som gis av JavaScript-biblioteket Kaltura, som benyttes på serversiden, i tillegg til tjenesten url2torrent.net, som oppgir hvor torrenten eventuelt finnes.

Slik fungerer P2P-Nexts løsning for levering av videoinnhold over Internett. <i>Bilde: P2P-Next</i>
Slik fungerer P2P-Nexts løsning for levering av videoinnhold over Internett. Bilde: P2P-Next

Dersom en torrent ikke finnes, eller om nedlastingshastigheten oppleves som for lav, vil Swarmplayer skifte over til nedlasting via HTTP i stedet, direkte fra innholdsleverandørens webservere.

Løsningen vil også benytte HTTP for å laste ned biter av innholdet som har høy prioritet, mens biter med lav prioritet lastes ned via bittorrent-svermen. Typisk vil den første delen av videoen en bruker ønsker å se på, bli gitt høy prioritet.

Det er nå mulig å teste denne teknologien ved å se på videoene i blant annet denne Wikipedia-artikkelen.

Kikker man på kildekoden i for eksempel Firebug etter at man har startet avspillingen av videoen, vil man se at kilden i videotaggen endres fra å være en videofil til en torrent som leveres via transportprotokollen tribe, som P2P-Next-prosjektet har utviklet for å gjøre integrasjonen på websidene så enkel som mulig. Protokollen beskrives i mer detalj i dette dokumentet.

Mer informasjon om Wikimedias P2P-satsing finnes i dette blogginnlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.