BEDRIFTSTEKNOLOGI

Wikipedia forblir annonsefritt

Donasjoner sikrer driften i ytterligere et år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2011 - 13:43

Det er ikke gratis å drifte et av verden mest besøkte nettsteder. Driften av nettleksikonet Wikipedia, som om under to uker fyller ti år, finansieres først og fremst gjennom donasjoner. Siden midten av november i fjor har Wikimedia Foundation, som står bak Wikipedia og en rekke søsterprosjekter, hatt en kampanje for å samle inn penger til drift av nettstedene i 2011. Målet har vært å samle inn minst 16 millioner dollar.

Den 1. januar kunngjorde stiftelsens relasjonssjef, Philippe Beaudette, at målet ble nådd etter bare 50 dager. På denne siden vises pengenbeløpene som har kommet inn dag for dag, sammenlignet med tilsvarende tall for de tre foregående årene. Tallene på siden inkluderer bare nettbaserte donasjoner. Donasjoner gjort via blant annet sjekk og penger innsamlet av lokalavdelingen, er ikke inkludert. Derfor viser kurvene «bare» 13,45 millioner dollar etter 50 dager, det vil si den 31. desember 2010.

Kurven viser 7,1 millioner dollar etter 50 dager for innsamlingen i 2009.

Ifølge Beaudette har mer enn en halv million mennesker fra 140 land bidratt med penger direkte til Wikimedia. I gjennomsnitt har hver person bidratt med omtrent 22 dollar. I tillegg har lokalavdelingene på egenhånd samlet inn flere millioner dollar fra 130 000 givere.

De økte inntektene skal dekke blant annet lønnen til relativt nyansatte utviklere. Disse er ansatt for at stiftelsen raskere skal kunne implementere ny funksjonalitet. Til tross for at båndbreddeprisene har sunket det siste året, er budsjettposten for nettopp dette økt med 80 prosent i det inneværende regnskapsåret. Stiftelsen har også budsjetter med en betydelig økning i kapitalutgiftene, samt anlegg og drift.

Donasjonene gjør det ifølge Beaudette mulig å holde Wikipedia fritt for annonser og fritt å bruke for de 400 millioner månedlige besøkende. Omtrent 100 000 er aktive bidragsytere.

Den engelske utgaven av Wikipedia er den klart største med sine over 3,5 millioner artikler. Den tyske og den franske utgaven har begge passert 1 million artikler.

Wikipedia på bokmål og riksmål har mer enn 286 000 artikler, mens nynorskutgaven har over 62 000 artikler.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.