Wikipedia-gründer skal lage søkemotor

Jimmy Wales satser på å utvikle en kommersiell søkeløsning inspirert av Wikipedia.

Wikipedia-gründer skal lage søkemotor

Jimmy Wales satser på å utvikle en kommersiell søkeløsning inspirert av Wikipedia.

Wikipedia-gründer Jimmy Wales har hatt en kjempesuksess med å dra i gang et gratis online leksikon som alle kan lese og redigere. Nå planlegger han å lansere en søkemotor som skal ta opp kampen med Google.

I første kvartal neste år, planlegges lanseringen av det som har fått navnet wikisari. Det blir en søkemotor som modelleres etter Wikipedia. Istedenfor å la søkeresultatene avgjøres av dataprosesserte algoritmer, skal menneskelige bidragsytere ta besluttninger om hvor høyt forskjellige nettsider skal rangeres.

I motsetning til Wikipedia, skal Wikisari finansieres gjennom annonser. Det er heller ikke den ideelle stiftelsen bak Wikipedia som står bak, men Wales' selskap Wikia. De har hentet inn 8 millioner dollar fra diverse Silicon Valley baserte investorer, samt fra nettbutikken Amazon.com.

- Hvis du søker på Google er det noen resultater som er veldig gode og mange som er helt elendige. Dette viser at matematiske formler alene ikke produserer jevnt over gode resultater. Mennekselig intelligens er fortsatt en viktig del av prosessen sier, Jimmy Wales til Business Week.

Når en bruker søker på Wikisari, vil søkemotoren levere resultatene omtrent på samme måte som Google gjør det i dag, men så vil brukerne kunne stokke om på rekkefølgen ettersom hva de selv mener er mest interessant. Denne omrokkeringen vil bli lagret og brukt til å levere justere rangeringen.

Wikisari er basert på Apaches webserver, søkemotoren Lucene og Nutch. Disse løsningene kommer med åpen kildekode og Wales sier til Business Week at de også vil dele ut sin kode etterhvert.

Wikisari skal lanseres i løpet av første kvartal i 2007, men Wales tror det vil ta cirka tre år før den har nok informasjon til å bli regnet som en seriøs konkurrent.

- Jeg skulle ønske vi kunne laget en Google-killer på tre måneder, men det kommer til å ta litt lengre tide enn det, sier Wales til Business Week.

Til toppen