JUSS OG SAMFUNN

Wikipedia med en million donorer

Rekordinnsamling for det frie nettleksikonet.

Foto: Wikipedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2012 - 09:02

Wikimedia Foundation, stiftelsen som står bak blant annet det brukerskapte nettleksikonet Wikipedia, kunngjorde i går at høstens innsamlingsaksjon er i mål. Mer enn én million personer og virksomheter har donert til sammen 20 millioner dollar til driften av Wikipedia, som hver måned besøkes av mer enn 470 millioner personer.

Et av de større bidragene i år kom fra Brin Wojcicki Foundation, stiftelsen til medgründer i Google, Sergey Brin, og hans kone, Anne Wojcicki.

De budsjetterte inntektene for 2011-12 er faktisk 29,5 millioner dollar. Det resterende kommer inn i løpet av resten av året, blant annet i form av legater og stipender.

Det aller meste av pengene brukes på servere, båndbredde, vedlikehold og utvikling. Det er ikke gratis å drive verdens 5. største nettsted, selv om driften av Wikipedia nok er svært kostnadseffektiv.

Wikimedia har arrangert slike årlige pengeinnsamlingskampanjer siden 2003. Innsamlingen som ble avsluttet den 1. januar anses for å være den mest vellykkede så langt, både når det gjelder beløpet som er samlet inn og antallet bidragsytere. Beløpet har vokst raskt de siste årene. I 2008 var det 4,5 millioner.

Sue Gardner er administrerende direktør i Wikimedia Foundation. <i>Bilde: Wikimedia</i>
Sue Gardner er administrerende direktør i Wikimedia Foundation. Bilde: Wikimedia

– Modellen vår fungerer fantastisk bra, sier Sue Gardner, administrerende direktør for Wikimedia Foundation, i en pressemelding.

– Ordinære mennesker bruker Wikipedia og de like det, så de bidrar med noe penger slik at det vil fortsette å blomstre. Dette opprettholder vår uavhengighet, og lar oss fokusere kun på å tilby en nyttig, offentlig tjeneste. Jeg er så takknemlig overfor våre donorer som gjør dette mulig. Jeg lover dem at vi vil bruke pengene deres forsiktig og godt, sier Gardner.

Wikimedia har flere mål for den inneværende perioden. Det inkluderer å øke antallet som aktivt skriver og redigerer saker fra rett under 90 000 i mars 2011 til 95 000 i juni 2012. En stor del av denne økningen håper man vil være mennesker fra den sørlige halvkule. Det jobbes også for å få opp andelen kvinner som bidrar. Den var på bare ti prosent i fjor vår.

Dessuten ønsker stiftelsen at de månedlige sidevisningene på mobilsidene mer enn dobles i løpet av perioden. I mars i fjor hadde disse utgavene 726 millioner sidevisninger.

Det jobbes også med ulike tekniske løsninger, blant annet et nytt visuelt redigeringsverktøy. Dessuten har man et ønske om å forbedre oppetiden ytterligere. I perioden 2010-11 var den på 99,8 prosent.

Wikipedia er tilgjengelig på 282 ulike språk. Til sammen har disse utgavene mer enn 20 millioner artikler. Den største versjonen er den engelskspråklige, med drøyt 3,8 millioner artikler. Bokmål- og riksmålutgaven nærmer seg 323 000 artikler, mens nynorskutgaven har nesten 76 000 artikler.

Den 15. januar er det elleve år siden Wikipedia ble opprettet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.