JUSS OG SAMFUNN

Wikipedia nekter å logre for Kina

Google burde heller ikke latt seg sensurere, sa Wikipedias grunnlegger på et møte i Oslo.

6. mai 2008 - 08:23

Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales var innleder på Teknologirådets seminar på Nobels Fredssenter i går.

Mannen som Time magazine kåret til en av verdens mest betydningsfulle personer for to år siden pratet om Wikipedia – og ytringsfrihet på internett.

Målsetningen som nettstedet har hatt helt siden oppstarten i 2001, ”å gi hver eneste person på kloden fri tilgang til summen av all vår kunnskap”, er nærmere enn noensinne. Det populære nettleksikonet er nå verdens 9. mest besøkte nettsted.

Blant landene som utmerker seg mest i negativ forstand, i forhold fri tilgang til kunnskap på internett, finner vi Kina. Ingen andre land driver like omfattende filtrering og myndighetsstyrt sensur av innhold på nettet. Det har ikke minst Wikipedia fått merke.

- Første gang vi ble blokkert var over en periode på tre uker i juni 2004. På høsten det samme året skjedde det igjen, denne gangen ble tilgangen stoppet i fire dager, forteller Wales til digi.no.

Fra 19. oktober 2005 og frem til disse dager har Wikipedia vært blokkert sammenhengende i Kina. Kun noen få ganger, ved tekniske oppgraderinger og skifte av IP-adresser, har de vært midlertidig tilgjengelig i landet.

Siden april 2008 er den kinesiske blokaden opphevet. Wikipedia mistenker at grunnen er de kommende olympiske lekene i landet. – De føler nok at verdens oppmerksomhet er rettet mot dem nå, sier Wales til digi.no.

Google sier det er bedre å være til stede i Kina som en positiv kraft, enn ikke å være der overhodet.

- Jeg mener det skader dem som selskap. Det er ikke bra for dem å være der, men jeg kan forstå deres synspunkt, sier Jimmy Wales.

- Wikipedia vil aldri la seg sensurere, verken av Kina eller andre myndigheter, i hvert fall ikke så lenge jeg har noe å si om saken, fortsetter han.

Wales sitter som styreleder emeritus, og er en av syv styremedlemmer som til sammen utgjør gruppen som har myndighet til å ta formelle avgjørelser for Wikipedia.

- Dere kunne valgt en modell der dere bøyer dere for autoritære regimer?

- Det er viktig at noen står fast på prinsippet i saken. Det tror jeg vi vil tjene på i lengden.

- Folk vil være takknemlige for at vi ikke lot oss knekke senere, når sensurregimet faller. Det tror jeg kan skje i Kina innen fem til ti år, sier Wales til digi.no

digi.no møter en småsliten Wales etter en lang dag med foredrag og paneldebatter. Han har jetlag og hvisker til assistenten at han gjerne vil sove litt før kveldens middag med fornyingsdepartementet.

Like fullt stiller han opp på en rekke intervju- og bilderunder, uten å klage. Han smiler og byr på seg selv til alle som har møtt opp. Antakeligvis var han også eneste mann til stede på jobb uten lønn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.