Wikipedia ønsker mye mer lyd og video

Nettleksikonet åpner for større mediefiler etter at serverparken har blitt kraftig forsterket.

Wikipedia ønsker mye mer lyd og video

Nettleksikonet åpner for større mediefiler etter at serverparken har blitt kraftig forsterket.

Det frie og brukerredigerte nettleksikonet Wikipedia har så langt dreid seg mest om artikler med tekst og bilder. Men med en primær filserver med lagringskapasitet på bare 2 terabytes, noe som tilsvarer kapasiteten til to store PC-harddisker, har tjenesten ikke kunnet håndtere store mediefiler.

Tidlig i 2008 ble serverkapasiteten økt, forteller Brion Vibber, teknisk sjef for Wikimedia Foundation, til NetworkWorld.com. Wikimedia er stiftelsen som står bak blant annet Wikipedia.

Først ble kapasiteten økt til 24 terabytes, og nå nylig ble den ytterligere utvidet til 48 terabytes. Omtrent samtidig ble den maksimale størrelsen på opplastede filer økt fra 20 til 100 megabytes.

Ifølge Vibber har man nå tilstrekkelig kapasitet for en stund framover, siden bare 5 terabytes av lagringskapasiteten benyttes. Men dette vil vokse raskt, sier Vibber. Målet på sikt er å kunne ta imot videofiler med god kvalitet og varighet på i alle fall to timer.

De mest aktuelle filene å laste lyd- og videoopptak hvor opphavsretten har løpt ut.

Den økte kapasiteten er oppnådd ved å sette inn nye servere fra Sun, som enten har blitt donert eller solgt til en ekstra lav pris.

Ifølge NetworkWorld.com håndterer serverne nå 10 milliarder sidevisninger i måneden. Wikipedia er basert på programvaren MediaWiki og databasesystemet MySQL. De fleste serverne befinner seg i Tampa, Florida, men Wikimedia har også serversentere i Amsterdam i Nederland og Seoul i Sør-Korea.

Wikimedia-stiftelsen nådde nylig målet om å samle inn seks millioner dollar til drift og videre utvikling. Blant annet siktes det mot å gjøre Wikipedia enklere å redigere for nybegynnere.

    Les også:

Til toppen