JUSS OG SAMFUNN

Wikipedia på alle språk blokkert i Kina

Skyldes 30 års-markering for demonstrasjonene på Den himmelske freds plass.

Kina-artikkelen i norsk Wikipedia vises på en PC-skjerm.
Kina-artikkelen i norsk Wikipedia vises på en PC-skjerm. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
15. mai 2019 - 13:36

Alle språkversjoner av Wikipedia har blitt blokkert i Kina i forkant av 30 års-markeringen for demonstrasjonene på Den himmelske freds plass.

Tidligere har den kinesiske versjonen av Wikipedia vært blokkert, men nå er også andre språkversjoner av internettoppslaget utilgjengelig i landet.

Blokkeringen kommer i forkant av 30 års-markeringen av de dødelige demonstrasjonene på Den himmelske freds plass 4. juni. Kinesiske myndigheter anser hendelsen som et sårt politisk tema og øker sensuren rundt datoen hvert år.

Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, har bekreftet overfor BBC at alle språkversjoner av nettstedet har blitt blokkert i Kina.

Comparitech tilbyr en tjeneste hvor brukerne kan se om et gitt domene er blokker i Kina. Her vises det at norskspråklig Wikipedia ikke fungerer i dag. <i>Skjermbilde:  digi.no</i>
Comparitech tilbyr en tjeneste hvor brukerne kan se om et gitt domene er blokker i Kina. Her vises det at norskspråklig Wikipedia ikke fungerer i dag. Skjermbilde:  digi.no

Wikipedia er langt ifra det første nettstedet som blokkeres i landet. Facebook, Google, Twitter, YouTube og WhatsApp er blant dem som er stanset av «den kinesiske brannmuren». Det samme er nettstedene til menneskerettsorganisasjoner og utenlandske medier som New York Times og Wall Street Journal.

Kinesiske myndigheter har hatt streng internettsensur i en årrekke for å sensurere sensitivt innhold og blokkere adgang til utenlandske nettsteder.

Det er mulig å teste om nettsteder er blokkert i Kina ved hjelp av denne tjenesten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.