Wikipedia rett i lomma

Norsk selskap satser på oppslag i nettleksikon med SMS.

Wikipedia rett i lomma

Norsk selskap satser på oppslag i nettleksikon med SMS.

Selskapet Askadam lanserer i disse dager «Adam», en ny SMS-tjeneste for oppslag i nettleksikonet Wikipedia.

Ved å sende et oppslagsord eller uttrykk til tjenesten gjøres oppslag i verdens største internett-leksikon.

- I løpet av få sekunder får du en melding med svar på det du lurer på, uttaler daglig leder Linn Dyveke Wilberg i Askadam, i en pressemelding.

Oppslaget sendes tilbake til brukeren som SMS, og hvert svar kan ifølge selskapet bestå av inntil tre meldinger. Hvis svaret ikke er dekkende, kan du få ytterligere informasjon - det vil si mer av Wikipedia-artikkelen, ved å sende kodeordet «mer».

For hver mottatte SMS blir brukeren belastet med en avgift på tre kroner.

En SMS har en maksgrense på 160 tegn, og få Wikipedia-artikler er så korte. I praksis betyr det at du mottar tre meldinger for de fleste oppslag som gjøres, og dermed blir prisen 9 kroner, pluss avgift for utgående melding.

Likevel mener selskapet at tjenesten ikke er dyr i bruk.

Tjenesten er helt ny i Norge og Wilberg tror dette er et tilbud som passer ypperlig for folk i de tilfellene der de lurer på en ting, men ikke har internett tilgjengelig.

- Står du i London og lurer på hva som er historien bak Big Ben, kan du for eksempel sende «Big Ben» til tjenesten og få svaret rett til din mobiltelefon. Er du og naboen uenige om hvor gammel Elton John egentlig er, kan en melding raskt få slutt på diskusjonen, sier Wilberg.

Tjenesten åpner dessuten for en helt ny dimensjon for ivrige quiz-deltakere, legger hun til. Står man fast på et spørsmål er det bare å sende en melding.

Fordelen med å bruke Wikipedia som oppslagsverk for tjenesten er ifølge Askadam at brukeren alltid får helt oppdatert informasjon på det han lurer på. Rettighetene rundt bruken av Wikipedia til dette formålet skal ifølge selskapet være klarert.

Dessuten hevder de at tjenesten er unik i Europa.

- Vi kjenner ikke til at det finnes noe lignende tjeneste i andre land i Europa og vi ser dermed store ekspansjonsmuligheter på sikt.

Skal være lett å huske

Nummeret du bruker for å få svar på det du lurer på er ikke tilfeldig valgt. 2326 tilsvarer de tastene du trykker på dersom du ønsker å skrive «Adam». En slik kobling mellom tall og bokstaver er vanlig i enkelte andre land, men har ikke blitt brukt så mye i Norge så langt.

- Vi har stor tro på at ved å koble nummer og bokstaver på den måten vi her gjør så vil folk huske nummeret. Lurer du på noe, sender du en SMS til ADAM, forklarer Linn Dyveke Wilberg.

Selskapet holder til på Mjømna i Gulen kommune i Sogn og Fjordane og har fått god støtte fra Innovasjon Norge i oppstarten. Flere private investorer har gått inn med penger i prosjektet og gründerne bak Askadam jobber nå med en ny emisjonsrunde.

    Les også:

Til toppen