JUSS OG SAMFUNN

Wikipedia stenges i protest mot lovforslag

Mørklegges selv om det også ser mørkt ut for SOPA.

Det frie nettleksikonet Wikipedia kunngjorde i går en 24 timer mørklegging av den engelskspråklige utgaven av leksikonet i protest mot omstridte, amerikanske lovforslag – kongressens Stop Online Piracy Act (SOPA) og PROTECTIP (PIPA) i senatet. Mørkleggingen vil skje onsdag den 18. januar.

Wikepedia-fellesskapet mener at dersom disse lovforslagene gjennomføres, vil det skade det frie og åpne internettet og skaffe til veie nye verktøy for sensur av internasjonale nettsteder inne i USA.

Avgjørelsen ble tatt etter en diskusjon og en avstemning hvor mer enn 1800 wikipedianere deltok.

– I dag har wikipedianere fra hele verden snakket ut om sin motstand mot denne destruktive lovgivningen. Dette er en ekstraordinær handling å ta for vårt fellesskap. Samtidig som vi beklager at verden hindres tilgang til Wikipedia, selv for et sekund, så kan vi ganske enkelt ikke ignorere det faktum at SOPA og PIPA setter talefriheten i fare, både i USA og utenlands, og setter en skremmende presedens for Internett-sensur for verden forøvrig, skriver sier Jimmy Wales, grunnleggeren av Wikipedia, i en pressemelding.

Også en del andre nettsteder ventes å gjennomføre lignende aksjoner.

Nå ser det ut til at SOPA i sin nåværende form er lagt på hylla. Darrell Issa, en republikaner-representant i konkressen og formann for House Oversight and Government Reform Committee, skriver at SOPA ikke vil bli stemt over i Representantes hus, altså kongressen.

– Selv om jeg er bekymret for senatets Protect IP Act, er jeg overbevist om at feilslått lovgivning ikke vil bli tatt opp av dette huset. Stemmen til Internett-fellesskapet har blitt hørt. Det er helt nødvendig med mye mer opplæring om hvordan Internett fungerer for medlemmene av kongressen, dersom antipirat-lovgivning skal kunne fungere og oppnå bred tilslutning, skriver Issa.

– Akkurat nå må fokuset for å beskytte Internett være rettet mot senatet hvor majoritetsleder Reid [Nevada-senatoren Harry Reid, demokratene, red. anm] har kunngjort at han har til hensikt å forsøke å oppnå en tilsvarende lovgivning i løpet av mindre enn to uker.

Dette betyr ikke at SOPA er død. Det er ventet at representantene som står bak forslag vil komme med et nytt lovforslag hvor DNS-blokkeringsbiten er fjernet og med en noe annen ordlyd og et annet navn. Dette vil ikke bli stemt over før man har oppnådd konsensus for forslaget. Enkelte frykter at et slikt forslag vil komme og bli behandlet på et tidspunkt hvor Internett-fellesskapet er opptatt med noe annet.

Darrel Issa og andre representanter for både demokratene og republikanerne, samt nettaktører som Google og Facebook, har stilt seg bak et alternativt og mer moderat lovforslag som kalles OPEN (Online Protection & ENforcement of Digital Trade Act). Det skal både ivareta amerikaneres rett til å tjene på hva de har skapt, og å sikre amerikaneres rett til et åpent internett. Men så langt har lovforslaget ikke lykkes i å oppnå nevneverdig fotfeste verken i kongressen eller senatet.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.