KARRIERE

Wikipedia svekkes av slitasje på de frivillige

Wikimedia-stiftelsen bekrefter funnene i en spansk doktoravhandling.

I våres disputerte Felipe Ortega med avhandlingen Wikipedia: A Quantitative Analysis ved det spanske universitetet Universidad Rey Juan Carlos.

I juli publiserte universitetet en pressemelding der de oppsummerte hovedfunnet i forskningen til Ortega: Tallet på bidragsytere til Wikipedia, et prosjekt som helt og holdent bygger på frivillighet, er i ferd med å minke.

Ortega har sett på de ti største språkutgavene av Wikipedia – engelsk, tysk, fransk, polsk, japansk, nederlandsk, italiensk, portugisisk, spansk og svensk – og analysert over 300 millioner oppdateringer foretatt på over 20 millioner sider fra rundt 2,5 millioner registrerte bidragsytere. Den engelskspråklige utgaven av Wikipedia omfatter alene over 2,2 terabyte med data, tilsvarende nærmere 500 dvd-er.

For den engelsk språklige utgaven av Wikipedia begynte nedgangen i antall bidragsytere i 2008: I gjennomsnitt var tallet på bidragsytere som trakk seg hver måned – rundt 20 000 – for første gang større enn tallet på nye som meldte seg – rundt 15 000.

En annen observasjon er at frivillige faller langt fortere fra Wikipedia enn fra andre store samarbeidsprosjekter på web, som Debian. Den gjennomsnittlige bidragsyteren til Wikipedia holder bare på et års tid. Halvparten gir seg etter 150 dager.

Wikipedia blir derfor i stadig større grad avhengig av en kjerne: 90 prosent av bidragene kommer i dag fra 10 prosent av bidragsyterne, og disse er gjerne dem som har vært med mer enn ett år. Ortegas statistiske analyser peker også på at det tar stadig lengre tid å få fram virkelig gjennomarbeidede kvalitetssikrede artikler.

Problemstillingen ble berørt i en artikkel digi.no publiserte i sommer, Frykter svakere rekruttering til Wikipedia, med utgangspunkt i analyser foretatt av forskere ved Palo Alto Research Center.

I en artikkel i dag griper Wall Street Journal fatt i denne problemstillingen. De siterer Ortega dit hen at mens engelskspråklige Wikipedia mistet i gjennomsnitt 4900 frivillige bidragsytere hver måned i 2008, ble dette tallet tidoblet til 49 000 hver måned i perioden januar til mars 2009.

Leder Sue Gardner i stiftelsen Wikimedia Foundation som står bak Wikipedia, bekrefter overfor avisen at tallet på bidragsytere faller, men sier det truer verken leksikonets eksistens eller popularitet. Det er ikke fare for at det nødvendige frivillige arbeidet ikke skal utføres, og hensiktet med prosjektet har aldri vært at flest mulig skulle delta, sier hun.

Noe av det som sliter på bidragsyterne, ifølge Ortega, er intensiteten i debatten.

Til avisen sier han at Wikipedia er i ferd med å bli et stadig mer fiendtligsinnet miljø – han bruker uttrykket «hostile environment» – og at folk blir utbrent når de igjen og igjen må forsvare det de skriver.

I forskningen fra Palo Alto heter det at det er voksende motstand fra etablerte bidragsytere mot nye. Nye bidragsytere opplever i stadig større grad at det de skriver slettes med henvisning til at de har forbrutt seg mot en av Wikipedias mange regler. Samuel Klein som sitter i Wikipedia-stiftelsens styre bekrefter overfor Wall Street Journal at han gjentatte ganger har måttet gripe inn for å gjenopprette urettmessig slette innhold.

Stilftelsens leder Sue Gardner sier til avisa at de har tatt en rekke tiltak for å sikre større bredde i rekrutteringen av nye bidragsytere, slik at dekningen av noen emner blir bedre. Det investeres i nytt brukergrensesnitt for redigeringstjenesten, slik at det blir enklere for ikke-datakyndige å skrive for Wikipedia. Det er også et prosjekt på gang for å gjøre det enklere å sette seg inn i bidragsreglene.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.