BEDRIFTSTEKNOLOGI

Wikipedia velger bort MySQL

Har kommet langt i flyttingen til «nytt» databasesystem.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. apr. 2013 - 10:03

Wikipedia er blant verden største brukere av databasesystemet MySQL. Riktignok har nettleksikonet de senere årene benyttet en utgave av MySQL 5.1 som har blitt noe modifisert av Facebook, men det har likevel dreid seg om det Oracle-eide databasesystemet.

Nå har Wikipedia tatt et langt skritt i retning vekk fra MySQL, ved at både den engelskspråklige og den tyskspråklige utgaven av Wikipedia i stedet benytter MariaDB 5.5. Det samme gjelder Wikidata-tjenesten.

Det er to årsaker til utskiftingen. Den første er at MySQL 5.1, selv med Facebooks optimaliseringer, ikke lenger var det beste valget. Så en oppgradering var uansett ønskelig.

– Like viktig er det at Wikimedia Foundation, som støttespiller for fri kultur-bevegelsen, i sterk grad foretrekker fri programvare-prosjekter. Dette inkluderer en forkjærlighet for prosjekter uten todelt kodebase mellom ulikt lisensierte fri- og enterprise-utgaver. Vi ønsker velkommen og støtter MariaDB Foundation som en non-profit forvalter for det frie og åpne MySQL-relaterte databasefellesskapet, skriver Asher Feldman, ytelsesingeniør i Wikimedia Foundation, i et blogginnlegg.

I tillegg til MariaDB, benyttes også enkelte komponenter fra Percona, som er en annen databaseserver med utspring i MySQL.

Svært mye av dataene som leveres av fra Wikipedia er cachet på både applikasjons- og databasenivå. Likevel har den engelskspråklige utgaven av Wikipedia alene måttet betjene daglige toppnivåer på omkring 50 000 spørringer i sekundet.

Tester Wikimedia har gjort med «produksjonsbelastning», viser at de aller fleste typer spørringer ble utført mellom 4 og 15 prosent raskere med MariaDB 5.5.30 enn med Facebook-utgaven av MySQL 5.1. Men det var også noen få spørringer som ble utført så mye som 5 prosent langsommere.

Oppgraderingen av programvaren ble først gjort på én og én slave, før hver masterserver ble skiftet ut. Det hele ble gjort sømløst for brukerne.

Resten av Wikimedias prosjekter vil bli flyttet over i løpet av den neste måneden.

Sirkelen sluttet?

Denne uken ble det forøvrig kjent at selskapet til MySQL- og MariaDB-oppfinneren Michael «Monty» Widenius – Monty Program Ab – skal fusjoneres med finske SkySQL, som tilbyr tjenester knyttet til MySQL og MariaDB. Begge selskapene har ansatte med erfaring fra det opprinnelige MySQL AB, som ble kjøpt av Sun i 2008 og senere overtatt av Oracle.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.