BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Williamette trolig siste x86-prosessor

Linley Gwennap, industrianalytiker og sjefredaktør for Microprocessor Report, kom med noen oppsiktsvekkende spådommer under sitt seminar i Boston denne uken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. feb. 1998 - 20:04
Linley Gwennap.
Linley Gwennap.

- Innen år 2004 vil trolig Intel begynne sin generelle overgang fra 32-bit x86-prosessorklassen til en ny klasse med produkter basert på IA-64 designet, sier Linley Gwennap, under seminaret med tittelen The Complete Intel: From x86 to IA-64.

- At IA-64 også blir utbredt i det vanlige PC-markedet, er uunngåelig, sier han

Intel vil selvsagt ikke bekrefte dette, men selskapet har tidligere sagt at IA-64 kun er beregnet for avanserte arbeidsstasjoner og servere. Men Intel pleier sjelden å avsløre sine planer for stort mer enn et års tid framover.

- Merced, den første prosessoren basert på IA-64 arkitekturen, ventes å bli tilgjengelig innen høsten neste år. Den vil til å begynne med ha en klokkehastighet på omkring 800 MHz, og vil være beregnet for store konsernservere, et marked Intel foreløpig ikke har tilgang til, sier Gwennap.

Før Intel begynner den store overgangen til 64-bit arkitekturen, vil selskapet komme med to nye klasser med IA-32-baserte prosessorer.

Neste år kommer som kjent Katmai, en prosessor med utvidet instruksjonssett i forhold til dagens Pentium II. Spesielt innen 3D-grafikk vil ytelsen bli bedre.

Ifølge Gwennap vil denne først komme med klokkehastigheter på 450 til 500 MHz og være basert på 0.25 mikron prosessteknologi. Nærmere år 2000 vil Intel trolig bruke en 0.18 mikron teknologi for å øke hastighetene opp til 750 MHz. Katmai kan også dukke opp i bærbare PC-er i første halvdel av år 2000.

- Rundt år 2000 vil Intel lansere Williamette-prosessoren, sier Gwennap.

Williamette er kodenavnet til den syvende generasjonen av x86-prosessoren. Denne prosessoren vil inkludere multimediainstruksjonene i Katmai og kan gi så mye som 50 prosent høyere ytelse enn Deschutes ved samme klokkehastighet.

Williamette vil komme opp i 800 MHz basert på 0.18 mikronteknologi og passerer 1.2 GHz med Intels 0.13 mikronteknologi.

- Det er sannsynlig at Williamette vil bli den siste generasjonen av prosessorer fra Intel som er basert på x86 instruksjonssettet, sier Gwennap.

Dette åpner døren for overgangen til IA-64 arkitekturen.

Kilder: Computer Reseller News, Microprocessor Report.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.