JUSS OG SAMFUNN

Willy Jensen sier nei til å dele Telenor

Teletilsynet vil ikke bruke nye regler fra Europa-kommisjonen til å dele Telenor.

21. nov. 2007 - 08:57

Europakommisjonen har gitt teletilsynene nye regler for regulering av telebransjen. Det inkluderer en teoretisk mulighet for å kreve at for eksempel norske Telenor skiller ut fastnett-virksomheten i en egen juridisk enhet.

Denne høsten har flere tatt til orde for at Telenor bør deles opp og/eller tvinges til å åpne sitt nett for konkurrentene.

    Les også:

Det er imidlertid ikke snakk om å kunne kreve at Telenor må skille ut og selge virksomheten. Willy Jensen i Post- og teletilsynet har i en kronikk i Dagens Næringsliv i dag presisert at det kun er snakk om det han beskriver som et funksjonelt skille.

Det har blitt gjennomført i Storbrittania, og Sveriges teletilsyn har foreslått å gjøre det samme der.

Svenskene har foreslått et funksjonelt skille som innebærer etablering av et eget aksjeselskap. Dette selskapet skal i grossistmarkedet selge tilgang til nettet til alle på like villkår, det vil si at TeliaSonera som eier må betale det samme som deres konkurrenter for samme tilgang. Hensikten med dette er altså å sikre like villkår for alle.

Jensen skriver i sin kronikk at det svenske teletilsynet mener TeliaSoneras praksis hindrer bredbåndsutbyggingen, og at de derfor må gå hardere til verks. Han mener at det ikke er nødvendig å gå like langt i Norge med Telenor.

Det synes klart at ingen av de andre nordiske landene er konfrontert med de samme problemene som Sverige. Muligheten for å tilby bredbånd til sluttkunder på like villkår er selvsagt like viktig i Norge, men her har tilgangsreguleringen vært rimelig vellykket. De siste årene har det oppstått ulike konkurranseproblemer også i Norge, men disse er i hovedsak løst underveis.

Jensen skriver videre at teletilsynet ikke har opplevd problemer som ikke har latt seg løse med virkemidler som teletilsynet har hatt hele veien, og at de ikke ser det som aktuelt å tvinge gjennom en funksjonell deling av Telenor.

PT vil fortsatt sikre en mest mulig effektiv markedsregulering. Allerede nå er det imidlertid sikkert at PT ikke vil foreslå å dele Telenor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.