ANALYSER

Wimax gir Stockholm milliard-gevinst

Trådløst bynett basert på Wimax vil gi Stockholm en årlig milliardbesparelse, hevder ny rapport.

21. nov. 2005 - 07:55

Wimax er en teknologi som det forventes svært mye av, både når det gjelder dekning og høy hastighet. Lisensene på å bygge slike nett er auksjonert bort i Norge, men ennå er ikke forretningsplanene klare.

Wimax er blitt presentert som en løsning for å få bredbånd til utkantstrøk der ADSL og andre kabler blir for dyrt å bygge ut.

En ny studie fra Stockholm viser at det ligger et kjempepotensial i å gå motsatt vei, og bruke Wimax til å dekke storbyen.

Hele en milliard kroner i året påstås det at Stockholm kommune kan spare. Dette er konklusjonen av en forstudie gjennomført av Stockholms Stad, Landstinget, SL og Stockholms nettselskap Stokab. Sammen med regionens samarbeidsorgan IT-Forum har de intervjuet et sekstitalls sjefer for offentlige organisasjoner.

Det er vel å merke ikke lavere kostnader på telefon- og kommunikasjon som skal gi disse store besparelsene. Gevinsten ligger i mer effektivt og fleksibelt arbeid, spart tid og mindre reising. Dette er fordeler som kan oppnås ved å gi Stockholm kommune trådløst nett, skriver Nyteknik.se.

Beregningene tyder på at et slikt nett kan bære sine kostnader ganske bra allerede fra begynnelsen, og gi en milliard i besparelse årlig fra det syvende året.

Planen forutsetter stor grad av samarbeid.

– Det viktigste er slik vi ser det, er at det er kostnadseffektivt å gjøre dette sammen. Gjør man det hver for seg blir det fort dyrt, konstaterer Mona Ekesrydh, prosjektleder i IT-Forum til Nyteknik.se.

De som ventes å kunne få mest nytte av trådløst bredbånd er tjenestemenn som foretar mobile inspeksjoner, redningstjenesten og omsorgstjenester. Sykehjelp i hjemmene står for to tredjedeler av besparelsen, og dette beløpet er konservativt anslått, hevder studien.

Planen er å dekke 30 prosent av Stockholms len med Wimax og benytte WLAN for innendørs dekning. I tillegg regner man med å bruke 3G-tjenester fra vanlige mobilnett for 120 millioner kroner i året. Poenget er ikke å konkurrere med 3G, understrekes det.

Kostnaden for det nye nettet beregnes til 90 millioner i året i bygge- og driftskostnad.

Det vil ta noen år før et slikt felles nett for Stockholm eventuelt kan realiseres. Men kommunens nettselskap Stokab jobber allerede nå med å ta i bruk Wimax for å koble opp 150 kommunale enheter som ikke har god nok bredbåndsforbindelse.

Carl-Daniel Norenberg i Intel sier til nyteknik.se at hvis dette gjennomføres i Stockholm kan Intel bruke det andre steder i verden.

Så gjenstår det å se om norske selskaper med Wimax-lisens vil følge opp disse planene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.