TELEKOM

Wimax lanseres som «4G» i Østfold

Hafslund-eide Nextnet tilbyr mobilt bredbånd i 10 Mb/s til et begrenset utvalg kunder.

Administrerende direktør Trond Nedregård i Nextnet viser ruteren Banzai der opptil fem brukere kan dele en internettforbindelse over Wimax.
Administrerende direktør Trond Nedregård i Nextnet viser ruteren Banzai der opptil fem brukere kan dele en internettforbindelse over Wimax.
8. nov. 2010 - 13:32

Hafslund-eide Nextnet melder at de i dag lanserer «4G mobilt bredbåndsnett i Fredrikstad og Sarpsborg, som dermed blir Norges første byer med et fullt utbygd 4G-nett».

Det nye nettet bygger på Wimax, og tilbyr mobilt bredbånd i opptil 10 megabit per sekund. I første omgang vil 750 kunder i Fredrikstad og 750 kunder i Sarpsborg få tilgang til det nye mobile bredbåndsnettet, som markedsføres under navnet Banzai 4G.

Abonnementet starter med en kampanjepris på 299 kroner per måned, sier administrerende direktør Trond Nedregård til digi.no. Han begrunner begrensningen i antall kunder med hensynet til å sikre at alle opplever tilfredsstillende ytelse.

Andre Wimax-tilbud i Norge krever en stasjonær antenne, og tilbyr hastigheter langt i underkant av det Nextnet lover gjennom Banzai. Disse tilbudene bygger på stasjonær Wimax, formelt kjent som IEEE 802.16d. Banzai derimot bygger på mobil Wimax, det vil si IEEE 802.16e. Det betyr at klienten kan flyttes fritt innen tjenestens dekningsområde.

I tilfellet Banzai, er klienten en ruter som følger med abonnementet. Ruteren kommuniserer mot nettet over Wimax, og er samtidig et aksesspunkt for et lokalt trådløst nett (WLAN) der opptil fem pc-er kan være tilkoplet samtidig. Ruterens batteri tåler opptil elleve timers kontinuerlig belastning. Den kan lades direkte fra strømnettet, eller fra en USB-utgang på en pc.

Formelt sett er ikke Banzai en 4G-løsning. ITU godtar ikke 802.16e som 4G. De har derimot sertifisert «Wimax 2», den kommende 802.16m, som 4G (se artikkelen LTE er IKKE «4G»).

– Vi har sett diskusjonen rundt 4G-definisjonen til ITU, og vi er fullt klar over at Banzai, som er 802.16e, ikke er 4G etter denne definisjonen. Men vi mener Banzai ligger nærmere 4G enn 3G, og vi framhever at vi i vårt nett vil streve etter å levere så høy hastighet som mulig, sier Nedregård til digi.no.

Nedregård forklarer at Wimax-nettet til Nextnet er laget slik at det vil kunne oppgraderes til høyere hastigheter gjennom programvareoppgraderinger på sendersiden.

– Ruteren vi tilbyr i dag vil kunne henge med i kommende oppgraderinger. Vi regner med at den vil kunne gi ytelse i opptil 30 megabit per sekund når denne hastigheten er tilgjengelig i nettet. Ut over det kan vi ikke gi garantier: 802.16m-standarden er jo ikke ferdig definert ennå, selv om den teknisk sett er en oppgradering av dagens 802.16e.

Nedregård sier at markedsføringen framover vil framheve faktisk båndbredde. Han vil fortsatt oppfatte Banzai som et «4G»-tilbud, også etter en framtidig oppgradering til 802.16m.

– Det som er poenget for oss, er å kunne henge med i galoppen som er mot stadig større båndbredde. Etter hvert vil det spille liten rolle om man kaller det «4G» eller noe annet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.