Microsoft annonserte onsdag at Windows CE, operativsystemet som skal få lommedatamaskiner til å ta av, nå vil støtte PowerPC, microprosessorens grimme elling. PowerPC ble utviklet i et samarbeid mellom Motorola, IBM og Apple, men har aldri fått det gjennomslaget den var tiltenkt. PowerPC ble en gang i tiden profilert som den hvite ridderen som skulle befri oss fra Intels åger, men i dagens virkelighet spiller PowerPC en mer marginal rolle - som prosessor i de fleste av Apples maskiner og IBMs RS/6000 maskiner, mens Intel dominerer PC-markedet som aldri før.
Derfor betyr Microsofts støtte av PowerPC mye for plattformen, særlig sett i lys av at Apples, IBMs og Motorolas felles satsing på Common Hardware Reference Design (CHRP), den åpne PowerPC-plattformen som skulle kunne kjøre flere operativsystemer som Mac OS og Windows NT, ser ut til å miste fremdriften. CHRP-produkter skulle vært på markedet i andre halvdel av 1996, men nå ser det ut til at de første produktene vil se dagens lys, tidligst godt utover i 1997.
Tirsdag, dagen før Microsofts annonsering, meldte Motorola at de skraper sine egne propirietære lommedatamaskiner som ikke har vært noen suksess. Motorola har allerede et samarbeide med Microsoft på Win CE med kommunikasjonsprodukter, og nå ligger veien åpen for at Motorola kan produsere Windows Companion som Microsoft kaller lommedatamaskinene. Nå som Windows CE støtter PowerPC, kan Apple også produsere Windows Companion, selv om det nók blir en litt for stor kamel å svelge for Gil Amelio og co hos Apple.
Annonseringen viser at Microsoft satser stort på Windows CE. Det store spørsmålet alle stiller seg er om når Intel kommer på banen. Hittil har Intel, normalt en sterk Microsoft-alliert, ikke vært nevnt i Windows CE-sammenheng. c|net melder at Microsoft vil annonsere support for Intels x86 plattform neste uke. Noe annet ville vært svært merkelig.
I tillegg til å støtte PowerPC, annonserte Microsoft at Windows CE også vil støtte Advanced RISC Machines ARM-prosessor.