Windows 10 er lansert

Microsoft startet utrullingen allerede tirsdag.

Windows 10 er lansert
De som ikke allerede har takket ja til en Windows 10-oppgradering i Windows 7 eller nyere, har fortsatt et år på seg til å gjøre dette via det hvite Windows-flagget som vises i systemskuffen. Brukere som ikke har gjort dette innen et år, vil måtte betale for Windows 10 dersom de likevel ønsker å oppgradere. Bilde: Microsoft

Windows 10 er ferdig og på vei ut til eksisterende Windows-brukere som har takket ja til å oppgradere den eksisterende Windows-utgaven (Windows 7 eller nyere) til den helt nye versjonen. Som kjent tilbys denne oppdateringen fritt til alle de fleste Windows-brukere, bortsett fra brukere av Enterprise- og Education-utgavene av Windows.

Bedre sikkerhet: Positivt at Windows får automatisk oppdatering 

Mer gjenkjennelig

Windows 10 innebærer en rekke ting. Blant annet har Microsoft lært av de mange tilbakemeldingene selskapet har fått om Windows 8, noe som har ført til at Windows 10 på mange måter vil være mer gjenkjennelig for brukere av Windows 7 og eldre versjoner, enn det Windows 8 har vært.

Ikke minst er startmenyen på plass igjen – riktignok med en hel del ny funksjonalitet.

Microsofts Scott Hanselman publiserte i går video hvor han går gjennom mange av de nye mulighetene som finnes i startmenyen i Windows 10. Du kan se den nedenfor.

Felles for alle

Windows 10 er også Microsofts forsøk på å tilby et felles operativsystem til brukerenheter i alle størrelser – i alle fall fra smartmobiler til pc-er, med mulighet for å kjøre mange av de samme applikasjonene på tvers av enhetene.

Windows 10 utgjør også en overgang fra et produkt til en tjeneste. Etter at man først har installert Windows 10, skal operativsystemet leveres som en tjeneste som kontinuerlig oppdateres med både feilrettinger og ny funksjonalitet. Riktignok finnes det unntak fra denne regelen. Men disse gjelder primært for større bedriftskunder.

Windows 10 er også Microsofts beste mulighet til å framstå som relevant og framtidsrettet for de store brukermassene. Fortsatt er det svært mange som foretrekker å bruke en pc i forbindelse med mange arbeidsoppgaver, selv om stadig mer gjøres med mobile enheter – et område hvor Microsoft ikke har greid å få skikkelig fotfeste.

Startmenyen er på plass igjen i Windows 10, men med startskjermen fra Modern UI integrert.
Startmenyen er på plass igjen i Windows 10, men med startskjermen fra Modern UI integrert. Bilde: Microsoft

Ikke fullstendig tvang: Du kan fjerne Windows 10-oppdateringer 

Forhåndsopplastet

Selve utrullingen av Windows 10 ser ut til å ha startet allerede i går. Mange Windows-brukere som har reservert en Windows 10-oppgradering, kan se at det i går ble opp opprettet en mappe i C-disken som heter $Windows.~BT. På undertegnedes maskin inneholder denne rundt 5 gigabyte med filer. Noe tilbud om å gjennomføre selve oppgraderingen har dog ennå ikke kommet.

Microsoft gjentar i en fersk pressemelding at Windows 10-oppgraderingen vil bli rullet ut i bølger. De som står først i køen er deltakere i Windows Insider-programmet, altså de som har installert og testet tidlige utgaver av operativsystemet. Men i praksis har de fleste av disse allerede fått lanseringsversjonen.

Hvor lang tid det vil ta før alle andre får tilbud om å installere Windows 10 på en gitt maskin, er uvisst.

Installasjonsalternativ: Windows 10 på pinne 

Nye feil?

Microsoft skal daglig evaluere utrullingen og potensielt sette den på pause dersom det oppdages alvorlige problemer. De siste dagene har selskapet jobbet intenst med å rette feil som har blitt oppdaget i siste liten – også feil som har blitt introdusert av nye feilfikser.

Selv om Windows 10 allerede har blitt testet av flere millioner brukere, er det sannsynlig at mange pc-er inneholder kombinasjoner av maskinvare og programvare som ikke har blitt testet og som kan føre til problemer. Ikke nødvendigvis så store problemer at Windows 10 ikke starter opp, men kanskje noe programvare eller maskinvare ikke fungerer like godt som tidligere.

Det kan derfor være lurt å vente minst noen uker med å installere Windows 10 på maskiner man er avhengig av til daglig, slik at eventuelle «barnesykdommer» som ennå ikke har blitt oppdaget, rekker å bryte ut og etter hvert også kureres.

Les også: Windows 10 ga trøbbel