BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 10 får personlig assistent

Første glimt av Cortana på pc.

Den «virkelige» Cortana, slik hun fremstår i Halo-spillene.
Den «virkelige» Cortana, slik hun fremstår i Halo-spillene. Bilde: Microsoft/Bungie
8. des. 2014 - 10:01

Det har lenge vært antatt at Microsofts digitale assistent, Cortana, kommer til å bakes inn i Windows 10. «Hun» har likevel ikke vært tilgjengelig i de tidlige testversjonene av operativsystemet som Microsoft har lagt ut over den siste tiden.

Nettstedet WinBeta har imidlertid fått tilgang til en tidlig utgave av Cortana på Windows 10, og har fått muligheten til å prøvekjøre assistenten.

Cortana aktiveres ved å klikke på søkeknappen i oppgavefeltet, og deretter kan man rett og slett snakke for å aktivere funksjoner, legge til hendelser og lignende.

Ifølge WinBeta har Cortana på Windows 10 stort sett den samme funksjonaliteten som på Windows Phone, det vil si ringe til Skype-kontakter, sjekke været, sette opp avtaler, aktivere applikasjoner, kontrollere musikkavspilling, søke opp nærliggende interessepunkter og mer. Hun responderer på disse aktivitetene, men interaksjonen ellers er begrenset. Cortana kan nemlig ikke føre en samtale slik hun kan på Windows Phone, men dette er noe som kommer i ferdig versjon.

Dette er WinBetas test av en veldig uferdig versjon av Cortana.

Også den visuelle siden av opplevelsen er veldig uferdig, Cortana-varianten som WinBeta har testet er kun ment for utviklere, og har et veldig grunnleggende grensesnitt, som kun fremstår som et hvitt vindu. Det er også en del feil og bugs inne i bildet. Alt dette vil bli betydelig forbedret før kommersiell lansering, skriver WinBeta.

Cortana for Windows Phone ble rullet ut i sommer sammen med versjon 8.1 av operativsystemet. Selv om det i utgangspunktet er begrenset til amerikanske, britiske og kinesiske brukere (flere europeiske land er også i ferd med å få tilgang til en alpha-versjon), er det ganske enkelt å benytte seg av assistenten også i Norge. Cortana kan også kontrolleres med Microsoft nye, treningsfokuserte smartklokke Band.

Det er ventet at Microsoft skal avholde en ny Windows 10-konferanse etter nyttår, og denne skal være mer forbrukersentrisk. Det er rimelig å anta at en mer ferdig versjon av Cortana vil vises frem der.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.