Windows 10 lar fremmede bruke båndbredden din

Windows Update har blitt et fildelingsnett.

Windows 10 kommer med en del ny funksjonalitet som brukerne bør ha et bevisst forhold til, spesielt fordi mye av denne funksjonaliteten er aktivert som standard.
Windows 10 kommer med en del ny funksjonalitet som brukerne bør ha et bevisst forhold til, spesielt fordi mye av denne funksjonaliteten er aktivert som standard. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. aug. 2015 - 14:53

Windows 10 kommer med mye ny funksjonalitet. Blant de mange nyhetene er det Microsoft kaller for «Windows Update leveringsoptimalisering» («Delivery Optimization»), en funksjon som det kan være greit å være klar over, ikke minst fordi den i de fleste Windows 10-utgavene er aktivert som standard.

Mer å ta hensyn til: Vær oppmerksom på personvernet i Windows 10 

Fildeling?

Leveringsoptimaliseringen går ut på at oppdateringer til Windows 10 og installerte apper fra Windows Store ikke nødvendigvis lastes ned fra Microsofts servere eller kommersielle CDN-tjenester (Content Delivery Network), men like gjerne fra pc-en til kollegaen eller naboen.

Teknologien minner mye om hvordan mange fildelingsnettverk fungerer. Når Windows 10 på en pc laster ned en oppdatering eller app, opprettes det et midlertidig hurtigbuffer på denne pc-en, hvor oppdateringen eller appen gjøres tilgjengelig for nedlastning for andre Windows 10-maskiner.

Det er likevel ikke slik at hele oppdateringen lastes ned til en pc fra bare ett sted. I stedet blir oppdateringene delt opp, slik at flere kilder bidrar med deler av filen.

Maskinvareavhengig: Slik er supporttiden for Windows 10 

Også lokalt

I de fleste Windows 10-utgavene vil Windows Update-dataene kunne lastes ned både fra pc-er i det samme lokalnettet og fra pc-er som er tilgjengelige via internett, så sant det finnes noen som allerede har lastet ned oppdateringene.

Ifølge Microsoft bruker Windows den raskeste og mest stabile nedlastingskilden for hver del av filen.

Med standardinnstillingene betyr dette at leveringsoptimaliseringen i perioder vil kunne benytte en del av oppstrømskapasiteten som brukeren har tilgjengelig.

Noen vil kanskje mene dette som uønsket, selv om Microsoft opplyser at delingen bare vil skje i en kort periode etter at oppdateringene eller appene har blitt lastet ned til maskinen.

Derfor er det greit å vite at det både mulig å skru av hele leveringsoptimaliseringen. Det er også mulig å begrense den til det samme lokalnettet som pc-en er tilknyttet. Da brukes ikke oppstrømskapasiteten til internettforbindelsen.

Windows Update leveringsoptimalisering
Her kan man kontrollere hvordan leveringsoptimaliseringen til Windows Update skal fungere i Windows 10. Bilde: digi.no
 

Windows 10 skal også deaktivere hele funksjonen dersom det oppdages at pc-en benytter en forbruksmålt tilkobling.

Microsoft presiserer at teknologien ikke gir tilgang til annet innhold på brukerens pc, men også at det kontrolleres at innholdet som distribueres på denne måten, er autentisk. I motsatt fall kunne man ha risikert spredning av modifiserte og potensielt ondsinnede oppdateringer.

Ennå ikke oppgradert? Slik får du Windows 10 i dag 

Hensikten?

For brukere med begrenset internettkapasitet og flere pc-er i det samme lokalnettet, kan det være en fordel om store deler av oppdateringene kan overføres lokalt i nettverket, etter at én eller to av maskinene først har mottatt dem.

Det at det også er mulig å laste ned oppdateringsdata fra andre pc-er via internett, kan bidra til at det går raskere å laste ned oppdateringene enn om alle skulle bruke de serverne som Microsoft har gjort tilgjengelig, slik det har vært vanlig til nå. Funksjonen bidrar rett og slett til å øke distribusjonskapasiteten, samtidig som at Microsofts distribusjonsutgifter trolig kan reduseres.

Mer informasjon om leveringsoptimaliseringen og om hvordan man konfigurerer den, finnes på denne siden.

Raske med å oppgradere: Mange har allerede installert Windows 10 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.