Cortana

Windows 10 nekter deg å google fra Cortana

Microsoft innfører sperre mot andres nettlesere og søkemotorer.

Den «virkelige» Cortana, slik hun fremstår i Halo-spillene.
Den «virkelige» Cortana, slik hun fremstår i Halo-spillene. (Bilde: Microsoft/Bungie)

Microsoft innfører sperre mot andres nettlesere og søkemotorer.

Cortana er Microsofts digitale assistent. Hun finnes til mobile plattformer, men er også innebygget i Windows 10. Der kan den virtuelle hjelperen aktiveres fra oppgavelinjen, les søkeikonet nede til venstre.

Fram til torsdag var det mulig å koble funksjonen mot tredjeparts søkemotorer som Google, samt å få treffene ramset opp i en valgfri nettleser.

Det krevde riktignok tredjeparts verktøy og litt fikling.

Slikt fiksfakseri eller omgåelse av hele hensikten med programmet, nemlig å drive trafikk til Microsofts egne tjenester, ble det torsdag brått slutt på.

Heretter skal Cortana være låst mot deres nettleser Edge og søkemotoren Bing.

Microsoft begrunner sperren med at Cortana ikke er laget for å fungere med noe annet. De har observert en tiltakende vekst i uønskede tilpasninger. Som de hevder medfører en dårligere, upålitelig og uforutsigbar brukeropplevelse.

Så bør det tillegges at dette ikke skiller seg nevneverdig fra konkurrentenes praksis. Alternativene Google Now og Apples Siri er begge knyttet mot et knippe predefinerte nettjenester, som du ikke enkelt kan endre.

Microsoft understreker at endringen ikke er til hinder for valgfri standardnettleser og søkemotor på operativsystemnivå.

For øvrig har ikke Cortana lært seg å snakke norsk ennå. Assistenten kan fortsatt brukes, men da må et av disse språkene velges. Husk at det krever samsvar mellom innstillinger for region/område og språk.

Til toppen