Activation Troubleshooter

Windows 10-nyhet skal spare brukerne for mye aktiveringstrøbbel

Skal løse mange problemer med nytt hjelpemiddel.

Det er kjedelig dersom man har reinstallert Windows 10 på en pc og Microsoft ikke gjenkjenner pc-en fordi man har byttet ut harddisken eller hovedkortet. Snart får man en mulighet til å løse problemet på egenhånd.
Det er kjedelig dersom man har reinstallert Windows 10 på en pc og Microsoft ikke gjenkjenner pc-en fordi man har byttet ut harddisken eller hovedkortet. Snart får man en mulighet til å løse problemet på egenhånd. (Bilde: Microsoft)

Skal løse mange problemer med nytt hjelpemiddel.

Microsoft planlegger å gjøre det enklere for Windows 10-brukere å løse aktiveringsproblemer som forårsakes av blant annet utskifting av maskinvare. 

PC-deler varer ikke evig, men å bytte ut en større komponent kan bety at Microsoft ikke lenger gjenkjenner pc-er og dermed ikke vil la brukeren bruke den samme Windows 10-lisensen på pc-en. Spesielt gjelder dette ved utskifting av hovedkort, den mest omfattende komponenten i systemet. 

Activation Troubleshooter

I forbindelse med utgivelsen av Windows 10 Insider Preview Build 14371, altså en ny testversjon av den kommende Windows 10 Anniversary Update, kunngjorde Microsoft denne uken at Anniversary Update vil komme med et verktøy kalt Activation Troubleshooter som skal hjelpe brukerne gjennom de vanligste aktiveringsproblemene som er knyttet til Genuine Windows-enheter i forbindelse med maskinvareendringer.

Det helt sentrale i løsningen er at Windows-versjonen som man fortsatt ønsker å bruke, har blitt knyttet til brukerens Microsoft-konto.

Microsoft-konto

Brukere som ikke benytter en Microsoft-konto til å logge på pc-en, vil kunne knytte den digitale Windows-lisensen til en Microsoft-konto ved via aktiveringsområdet under Windows-innstillingene (velg Innstillinger fra startmeny, deretter Oppdatering og sikkerhet, og til slutt Aktivering). 

Activation Troubleshooter: Dersom utskifting av maskinvare fører til aktiveringsproblemer i Windows 10, skal man snart kunne løse dette uten å måtte ringe til Microsoft.
Activation Troubleshooter: Dersom utskifting av maskinvare fører til aktiveringsproblemer i Windows 10, skal man snart kunne løse dette uten å måtte ringe til Microsoft. Foto: Microsoft

 Dersom man på et senere tidspunkt før trøbbel med aktiveringen av Windows 10 på denne maskinen på grunn av maskinvareendringer, kan man i Activation Troubleshooter gi beskjed om nettopp dette. 

Da skal man få opp en liste over enhetene som er knyttet til Microsoft-kontoen, fortelle hvilken enhet man bruker akkurat nå, og deretter trykke på Aktiver-knappen som da vises. 

Activation Troubleshoot: Fortell Microsoft hvilken av de tidligere Windows 10-installasjonene man har registrert som skal reaktiveres på pc-en man nå bruker.
Activation Troubleshoot: Fortell Microsoft hvilken av de tidligere Windows 10-installasjonene man har registrert som skal reaktiveres på pc-en man nå bruker. Foto: Microsoft

 

Det meste av informasjonen Microsoft så langt har kommet med om Activation Troubleshooter, er kun tilgjengelig i Insider-huben i Windows 10. Man kommer dit ved å klikke på denne lenken.

Fra pc til pc?

Spørsmålet er så om denne funksjonen åpner for at Windows 10-lisensen også flyttes fra én pc til en annen. Dersom man bytter ut nok komponenter, vil man i praksis ha en ny pc. Det er uklart om det er noen grense for hvor store endringer man kan gjøre i pc-en før reaktiveringen ikke vil fungere. Men utskifting av hovedkort er det primære eksempelet til Microsoft på hva som skal fungere.

Det er også uklart hva som skjer med lisensen dersom man velger å selge pc-en. Hvordan flyttes eierskapet til lisensen? 

Installert feil utgave?

Microsoft presenterer også et annet mulig bruksområde med det kommende verktøyet. For en pc-eier med en pc med digital lisens for Windows 10 Pro, mens som ved en feil har reinstallert Windows 10 Home på enheten, vil eieren få hjelp til å oppgradere til Pro-utgaven igjen via Activation Troubleshooter.

Kommentarer (17)

Kommentarer (17)
Til toppen