BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 10-oppdatering med «uendelig» omstart

Skaper trøbbel for enkelte brukere.

Eksempel på Windows 10-oppdatering som har feilet.
Eksempel på Windows 10-oppdatering som har feilet. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. aug. 2015 - 12:15

Windows 10 er snart to uker gammelt og ganske mange har tatt det i bruk. Blant digi.no-leserne som besøker oss med en Windows-pc, var andelen i går på drøyt 20 prosent, omtrent den samme som for Windows 8.1.

Men flere brukere betyr også større utfordringer. Selv om ingen Windows-versjon har blitt mer testet før lanseringen enn Windows 10, så skaper operativsystemet problemer for en hel del. Ikke minst gjelder dette enkelte av de relativt hyppige oppdateringene som Microsoft nå ruller automatisk ut til operativsystemet.

I motsetning til brukere av de mer avanserte utgavene av operativsystemet, kan ikke brukere av Windows 10 Home stoppe eller utsette installasjonen av oppdateringer. Dette har noen positive sider, men det er kjedelig dersom oppdateringen gjør systemet mer eller mindre ubrukelig.

Les mer: Windows 10s tvangsoppdatering gir trøbbel 

Evig løkke

Dessverre er det dette som har skjedd for enkelte. Både Cnet og Betanews omtaler alvorlige problemer med oppdateringen KB3081424, som ble utgitt den 5. august. Et ukjent antall brukere opplever at oppdateringen lastes ned, ber om en omstart, begynner å installeres, ber om en ny omstart, kommer litt lenger og til slutt konkluderer med at det er et problem.

Da rulles ting tilbake til utgangspunktet, systemet startes på nytt, oppdager at det er en oppdatering tilgjengelig (gjett hvilken) og starter prosessen på nytt. Siden brukerne av Windows 10 Home ikke kan hindre oppdateringen, har man det gående.

Heller ikke verktøyet som Microsoft har utgitt for å hindre installasjon av «dårlige» oppdateringer, skal fungere i dette tilfellet. Problemene diskuteres i dette Windows-forumet. Det ser ikke ut til at Microsoft har kommet med noen automatisert løsning.

Les mer: Du kan fjerne Windows 10-oppdateringer 

Regedit

Derimot skal det finnes en løsning for dem som er litt vågale og våger å begi seg inn i Windows-registeret. Ved hjelp av verktøyet Regedit, som følger med de fleste Windows-utgaver, kan brukerne redigere verdier og innstillinger i Windows. Men dette er ikke en løsning for alle, siden det kan få store konsekvenser dersom man gjør feil.

Det er Betanews som omtaler løsningen, som visstnok skal fungere. Det er litt uklart hvem som har kommet fram til denne løsningen, men den har blitt omtalt i flere brukerfora.

Løsningen går ut på at man navigerer seg fra til HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList i Windows-registeret, utvider denne og ser etter om man har flere nøkkeloppføringer med navn som inneholder S-1-5-21. Dersom man har flere, kan man klikke på hver enkelt og se om verdien for ProfileImagePath gjelder en bruker som man er helt sikker på at ikke lenger eksisterer i systemet. Disse kan i så fall slettes.

Dersom det bare er én S-1-5-21-nøkkeloppføring i registeret, må ikke denne slettes. Da skyldes problemet noe annet.

Deretter lukker man Regedit, gjør en omstart av Windows 10 og krysser fingrene for at installasjonen av oppdateringen lykkes bedre denne gang.

De fleste brukere bør dog vente til Microsoft har kommet med en løsning som ikke gir brukeren mulighet til å gjøre feil. Det er dog ukjent når dette vil kunne skje.

Ikke noe nytt fenomen: Windows-oppdateringer skaper problemer 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.